Zorgen dat investeren loont | Agoria

Zorgen dat investeren loont

Meer dan 5.000.000 eigenaars in België motiveren om hun woning of gebouw tegen 2050 klimaatneutraal te maken, zal een behoorlijke incentive vergen. Een hogere vastgoedwaarde zal een aantal eigenaars zeker aansporen, maar het is nog niet duidelijk welke maatregelen dit zullen kunnen realiseren. Dus zal de overheid op zoek moeten gaan naar die beleidsmaatregelen die een impact hebben op de vastgoedmarkt. Maatregelen die werken zullen dan de weg tonen voor nieuwe investeringen die renderen.

 

Vergroot de klimaatwaarde van vastgoed

Klimaatneutraliteit onderdeel maken van de vastgoedprijs, dat is een belangrijke manier om klimaatneutrale bouw- of renovatieprojecten te realiseren. Het huidige klimaatneutraal aanbod op de vastgoedmarkt bedraagt amper 3%. Dit betekent dat een koper op zoek naar een klimaatneutrale woning deze duur gaat betalen. Tegelijkertijd zijn er nieuwe eigenaars met beschikbaar budget die bereid zijn een renovatieproject op te starten. Wanneer wij hen kunnen overtuigen om ook klimaatneutraliteit mee te nemen in hun project, zal het aanbod groeien. Zo willen we het aanbod aan klimaatneutrale gebouwen tegen 2030 naar 30% duwen.

Klimaatwaarde van vastgoed
 
Impact beleidsmaatregelen

Wat is de impact van beleidsmaatregelen?

Agoria onderzoekt de succesfactoren van beleidsmaatregelen. Welke hebben een positieve impact op het aantal klimaatneutrale bouwprojecten? Welke maatregelen moeten nog aangepast worden om de impact ervan te vergroten? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat beleidsmaatregelen zo worden vormgegeven dat eigenaars die de keuze voor klimaatneutraal wonen maken hier ook voor worden beloond? Via analyses onderzoekt Agoria welke maatregelen een houvast kunnen bieden om het beleid bij te sturen zodat de overheid met concrete interventies klimaatrenovaties steeds meer kan stimuleren.

 

Doe een beroep op onze expertise

Vragen over klimaatneutraal bouwen? We praten graag over uw mogelijkheden op weg naar een duurzaam (ver)bouwbeleid voor iedereen.

Contacteer ons