Corona telewerkaangifte: extra administratieve last voor onze werkgevers | Agoria

Corona telewerkaangifte: extra administratieve last voor onze werkgevers

Afbeelding
Gepubliceerd op 29/03/21
In de strijd tegen corona steunt Agoria het maximale telewerk volledig, maar de nieuwe registratietool is een stap te ver: een louter bijkomende administratieve last zonder toegevoegde waarde en zonder positieve invloed op de bestrijding van corona. Tegelijkertijd benadrukken we dat het VBO hard gewerkt heeft om bijsturingen te verkrijgen en daar ook gedeeltelijk in geslaagd is (door bijvoorbeeld te vermijden dat het een nominatieve registratie zou worden).

Wat houdt de telewerkaangifte in? In uitvoering van het Overlegcomité van vorige woensdag benadrukt de regering nogmaals dat telewerk verplicht is en dat afwijkingen organisationeel en/of functioneel moeten kunnen gemotiveerd worden. Kan telewerk niet, dan moeten ondernemingen alle maatregelen inzake social distancing toepassen. De sociale inspectiediensten waren al belast met controle op toepassing van social distancing en telewerk en de regering heeft nog strengere controles aangekondigd.

Met het oog op een versterkt toezicht op naleving van de telewerkverplichting, voert de regering een nieuwe administratieve verplichting in voor de werkgever: een maandelijkse aangifte met betrekking tot het telewerk. Alle werkgevers moeten vanaf de maand april 2021 (uiterlijk 6 april 2021) voor elke maand een beperkt aantal gegevens aan de RSZ meedelen:

  • Het aantal personen werkzaam bij onderneming (ruim bekeken). Wanneer de onderneming over meerdere vestigingseenheden beschikt, dient dit per vestigingseenheid vermeld.
  • Het aantal personen werkzaam bij onderneming die een functie uitoefenen die niet telewerkbaar is. Wanneer de onderneming over meerdere vestigingseenheden beschikt, dient dit per vestigingseenheid vermeld.

De sociale inspectiediensten zullen deze data als referentiepunt hanteren wanneer zij het naleven van het telewerk controleren. Wie een telewerkbare functie vervult, maar toch in het bedrijf aanwezig is, zal zijn of haar aanwezigheid moeten kunnen verantwoorden.

De maatregel is intussen voorzien in het Ministerieel Besluit van 26 maart 2021 (BS 26 maart 2021, tweede editie) en werd gedetailleerd verduidelijkt op de website van de RSZ

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de "first points of contact" in uw regio :

  • Brussel - Brabant
  • Oost- en West-Vlaanderen
Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde thema's