Telenet test 5G-netwerk in Leuven | Agoria

Telenet test 5G-netwerk in Leuven

Afbeelding
Gepubliceerd op 25/06/21 door Nele Laus
Telenet test samen met de stad Leuven, KU Leuven en imec de concrete mogelijkheden van 5G uit. De telecomoperator installeerde via een tijdelijke licentie zeventien 5G-zendmasten op verschillende plaatsen in Leuven. Onder meer de politie van Leuven test de technologie al actief uit: om onder meer sluikstorters te betrappen, zet ze samen met Telenet mobiele camera’s met haarscherpe beelden in. Telenet wil via de verschillende proefprojecten de mogelijkheden van 5G in kaart brengen.

Telenet installeerde samen met het stadsbestuur en imec zeventien zendmasten om een breeddekkend 5G-netwerk uit te rollen in Leuven. De masten bevinden zich onder meer rond de imec-site, de KU Leuven-campus voor ingenieursstudenten, de site rond De Hoorn aan de Vaart en het bedrijvenpark in Haasrode. Voorlopig gaat het om privé-5G-netwerken waardoor de consument in Leuven zelf nog geen 5G op zijn nieuwe smartphone zal kunnen gebruiken.

"5G haalt op zijn piek een snelheid die twintig à dertig keer hoger ligt dan 4G, en is ook betrouwbaarder. Op een 5G-verbinding zit slechts een milliseconde vertraging. De mogelijkheden zijn dus legio. Als bedrijf willen we maximaal inspelen op wat overheden, organisaties en bedrijven nodig hebben. Daarom testen we nu de concrete mogelijkheden uit. Het gaat hier voorlopig om privé-5G-netwerken waardoor de consument nog geen 5G op zijn scherm van z’n nieuwste smartphone zal zien staan. Zodra Telenet een commercieel aanbod uitrolt, kost het uiteraard geen grote inspanning om 5G aan de Leuvenaars te bieden, gezien het netwerk er al is."

Micha Berger, Chief Technology Officer, Telenet

5G in de strijd tegen overlast

De politie van Leuven test alvast de voordelen van het supersnelle en draadloze 5G-netwerk uit. Ze installeerde samen met Telenet camera’s in het park De Bruul die gebruikt worden tegen sluikstorters en tegen andere vormen van overlast. De camera’s zijn verbonden met het 5G-netwerk van Telenet. De politie kan ze daardoor makkelijk verplaatsen en flexibel inzetten, want ze hoeven niet verbonden te zijn met een vaste netwerk. De haarscherpe en heldere beelden doorsturen, gaat ontzettend snel. Door de hoge resolutie kan de politie overtreders nog makkelijker identificeren.

Testprojecten met KU Leuven

Ook tussen Telenet en de KU Leuven lopen er enkele testprojecten. KU Leuven beschikt over een privaat glasvezelnetwerk, waarop het merendeel van haar gebouwen is aangesloten, maar voor een aantal studentenresidenties geldt dat niet. Die zijn voorlopig verbonden via straalverbinding of radioverbinding tussen twee antennes, waardoor stoorzenders en weersomstandigheden een impact kunnen hebben op de snelheid van het internet. KU Leuven wil de 5G-technologie in de toekomst ook inzetten om nieuwe gebouwen of gebouwen die gerenoveerd worden tijdelijk aan te sluiten op het netwerk.  

De universiteit gelooft ook in de voordelen van 5G voor veldopstellingen voor onderzoek op plaatsen waar geen bekabeld netwerk mogelijk is. En het wil de technologie ook inzetten om WiFi ter beschikking te stellen op grote openluchtevenementen.  

Onderzoek in de pijplijn

Telenet werkt ten slotte als telecompartner mee aan een reeks onderzoeken bij imec, want 5G kan in heel uiteenlopende activiteiten en sectoren worden toegepast. Denk maar aan de logistieke sector, robotica, gezondheidszorg, virtual reality, het tracken en tracen van kostbare materialen of mobiliteit. Dankzij de lage latency of ultrakorte reactiesnelheid kan 5G processen op een betrouwbare manier automatiseren.  

Zo heeft project ‘5G Blueprint’ als doel vrachtwagens zonder chauffeur vanop een afstand te besturen in een corridor die loopt tussen de logistieke centra van Antwerpen en Rotterdam. In dit Europese project waar meerdere Europese telecomoperatoren bij betrokken zijn, is Telenet de enige Belgische operator die onderzoekt op welke plaatsen er 5G-dekking moet zijn om een veilige en efficiënte mobiliteit te kunnen garanderen. 

En in het project ‘Live-G’ onderzoeken Telenet en imec (samen met onder andere facilitair bedrijf Videohouse en het Leuvense bedrijf THEOplayer) hoe 5G een rol kan spelen tijdens de captatie en het live doorsturen van beelden van een sportwedstrijd. 

Lees het volledige persbericht

Was dit artikel nuttig?