Signify verlicht 10 van de 12 Russische WK-stadions | Agoria

Signify verlicht 10 van de 12 Russische WK-stadions

Afbeelding
Gepubliceerd op 15/06/18 door Peter Ansoms
Gisteravond ook gekeken naar het eerste WK-duel tussen Rusland en Saoedi-Arabië? Het Luzhniki-stadion in Moskou, waar de openingswedstrijd plaatsvond, wordt verlicht door Agoria-lid Signify. Dat bedrijf, tot voor kort Philips Lighting geheten, zorgt voor de verlichting in maar liefst 10 van de 12 Russische WK-stadions.

Signify verlicht naast Luzhniki (Moskou), Krestovsky (Sint Petersburg), Fisht (Sotsji) en Ekaterinburg Arena (Jekaterinenburg) ook nog de WK-stadions in Kazan, Rostov aan de Don, Kaliningrad, Nizjni Novgorod, Volgograd en Samara.

Voor 3 van die stadions, waaronder bv. de Ekaterinburg Arena, gaat het om ledverlichting; de 7 andere zijn uitgerust met 'conventionele' hogedrukgasontladingslampen (HID-lampen) uit de Signify-fabriek in Turnhout.

De HID-lampen in kwestie zijn een topvariant van een technologie die werd ontwikkeld in de jaren '80 en die uitstekend geschikt is als wedstrijdverlichting. Om een idee te geven: één enkele lamp levert maar liefst 2.000 Watt. Om hetzelfde licht te produceren, zou je 400 klassieke gloeilampen van 60 Watt nodig hebben. Per stadion hangen er 250 tot 300 van dergelijke lampen. Het merendeel van de stadions is bovendien uitgerust met 'flicker free'-lichtinstallaties, waardoor ook super slow-motion herhalingen op tv nog altijd een uitstekende beeldkwaliteit krijgen.

Het Luzhniki-stadion in Moskou is bijzonder omdat het alle technologieën combineert: HID-lampen voor de verlichting van de grasmat, en een gigantische ledgevel en -dak van maar liefst 39.000 vierkante meter groot. Deze ledgevel, één van de grootste en meest innovatieve in Rusland, zorgt voor extra sfeer en entertainment voor de fans in de stad met bijzondere lichtshows voor, tijdens en na wedstrijden.

 

Afbeelding

Signify verzorgde de volledige installatie van beide technologieën, die u duidelijk in beeld ziet gebracht in dit (sorry voor het Russisch!) filmpje met het Luzhniki-stadion als decor: 

"We hebben meer dan 80 jaar ervaring met het verlichten van sportevenementen en zijn  wereldmarktleider in sportverlichting", zegt Sergey Karpov, hoofd sportverlichting van Signify in Rusland. "Dankzij onze installaties kunnen fans en televisiekijkers overal ter wereld genieten van hun favoriete sport, terwijl de spelers op het veld profiteren van een optimaal zicht."

Was dit artikel nuttig?