Relanceplan voorziet in twee nieuwe Vlaamse sociale woningbouwprojecten | Agoria

Relanceplan voorziet in twee nieuwe Vlaamse sociale woningbouwprojecten

Afbeelding
Gepubliceerd op 01/07/21 door Charlotte van de Water
Ruim 1 miljard euro van het beschikbare relancebudget werd door België voorzien voor de realisatie van een klimaatneutraal gebouwenpark. In dit kader heeft de Vlaamse regering op 25 juni twee relanceprojecten voor het versneld realiseren van klimaatneutrale sociale huisvesting goedgekeurd.

Ruim 4000 sociale woningen klimaatneutraal

Binnen de sociale huisvesting, goed voor zo’n 6% van de woningmarkt, ligt een belangrijke uitdaging in het renoveren van zo’n 170.000 woningen tot klimaatneutraal niveau. Met het project ‘Renovaties sociale woningen versnellen’ voorziet de Vlaamse regering hiervoor een extra budget van 30 miljoen euro, oftewel de klimaatrenovatie van ongeveer 4.455 woningen. De gemiddelde subsidie van 6.734 euro per woning zal door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) worden toegekend binnen de reeds bestaande subsidieregeling. Er kan subsidie worden aangevraagd voor o.a. een zonneboiler, condensatieketel en warmtepomp. Voor de plaatsing van een gascondensatieketel kan geen subsidie worden aangevraagd.

Verdubbeling van het aanbod sociale woningen

Naast klimaatrenovatie moet ook het aanbod op de sociale woningmarkt dringend worden vergroot tot ruim 10%. De Vlaamse regering heeft hiervoor via het project ‘Sociale Woningbouw’ eenmalig in het begrotingsjaar 250 miljoen euro extra uitgetrokken. Sociale huisvestingsmaatschappijen kunnen met dit budget goedkope leningen aangaan bij VMSW voor de financiering van hun bouw- en renovatieprojecten. Ook hiervoor zal gebruik gemaakt worden van de bestaande regelingen. Nieuwbouwwoningen moeten binnen Vlaanderen voldoen aan de EPB-vereisten gericht op energieprestatie, oververhitting, binnenklimaat en hernieuwbare energie. Technologieën zoals verwarming, koeling, ventilatie, zonwering en schrijnwerk bieden hiervoor een deel van de oplossing.

Een totaalinvestering van bijna 4,5 miljard euro

De nieuwe projecten betekenen een extra investering van bijna 300 miljoen bovenop de 833 miljoen euro per jaar die reeds in het Regeerakkoord 2019-2024 werd voorzien. Dit budget werd gereserveerd voor de nieuwbouw en renovatie van sociale woningen door sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM). In totaal zorgt het voor een impuls van bijna 4,5 miljard euro om de realisatie van klimaatneutrale sociale huisvesting te versnellen. Een belangrijke stap om de sociale huurder van een klimaatneutrale en comfortabele woning te voorzien, maar ook om het klimaatneutraal aanbod op de vastgoedmarkt te vergroten.

Meer weten? Contacteer Charlotte van de Water (charlotte.vandewater@agoria.be

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde thema's