eHealth normalisatie en IHE Belgium schakelen in een hogere versnelling | Agoria

eHealth normalisatie en IHE Belgium schakelen in een hogere versnelling

Afbeelding
Gepubliceerd op 11/12/18 door Karlien Erauw
Agoria is door het NBN aangewezen als sectorale operator voor ICT-normalisatiecommissies. Eind 2016 werd ook de nationale afdeling IHE Belgium opgericht. IHE streeft ernaar om softwaresystemen beter op elkaar af te stemmen.

Ontdek alle eHealth opleidingen in 2019 hier.

Agoria is door het NBN aangeduid als sectoroperator voor ICT normalisatiecommissies. De volledige lijst van al deze commissies kan u hier vinden. Onder hen ook de Europese en internationale normalisatiecommissies die actief zijn rond Health Informatics CEN/TC251 en ISO/TC215. Zo wordt er binnen CEN/TC215 momenteel gewerkt aan een International Patient Summary EN (European Standard) en een CEN TS (Technical Specification). Experts van de normalisatieorganisatie HL7 alsook vanuit IHE (Integrating the Healthcare Enterprise) werken hier actief samen.

Eind 2016 is ook de nationale afdeling IHE Belgium opgericht. Doel van IHE is om softwaresystemen makkelijker op elkaar te laten aansluiten en al 20 jaar ontwikkelt IHE hiervoor profielen om aldus actief op standaarden gebaseerde interoperabiliteit in de zorgsector te verbeteren en te promoten. Zo worden er nu FHIR-based IHE profielen ontwikkeld, dit samen met HL7 binnen het project Gemini. Al de IHE profielen en technische frameworken zijn sowieso vrij beschikbaar: zie wiki.ihe.net

IHE Belgium is, binnen de schoot van de Agoria Academy, recent gestart met het aanbieden van eHealth interoperabiliteitscursussen. Zo vond op 3 december de eerste "Introductiecursus tot eHealth interoperabiliteitsstandaarden" plaats. Er waren 18 deelnemers vanuit grote en kleine ondernemingen, alsook vanuit ziekenhuizen en de overheid, die 's avonds tevreden naar huis keerden.

Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de tweedaagse cursus HL7 FHIR introductiecursus op 13 en 14 december. Agoria-leden genieten van een korting van 50% !

 IHE Belgium vergadert elke 3 maanden met zijn leden om de nieuwe prioriteiten te bepalen en de bestaande activiteiten op te volgen. De eerstvolgende vergadering vindt plaats op donderdag 13 december om 13u bij Agoria Brussel. Nieuwkomers zijn steeds welkom.

IHE Belgium organiseert samen met LifeTech Brussels en Abrumet een projectathon op 22 en 23 februari 2019. Hier kunnen Belgische bedrijven o.a. hun connectiviteit met Abrumet/het Brussels Gezondheidsnetwerk (BGN) testen. Meer details vindt u hier.

Recent is ook beslist dat IHE Belgium gastland mag zijn voor de IHE Europe Connectathon die plaats vindt in maart 2020. Een primeur voor België! Hier komen jaarlijks bedrijven gedurende vijf dagen samen om de interoperabiliteit van hun systemen met elkaar te testen. Dit resulteert in gereduceerde ontwikkelingskosten alsook een lagere time-to-market implementatie. Wat deze vijfdaagse connectiviteitsmarathon precies inhoudt en wat de voordelen ervan zijn vind je terug in de whitepaper

Indien u hierover meer details verneemt, kom op 13 december naar de IHE Belgium ledenvergadering of contacteer Karlien Erauw via email of telefoon (02/706.78.16). Volg ook IHE Belgium op twitter voor alle updates.

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde thema's