MedicCleanAir en Orfit Industries lopen in de kijker bij Zuid-Afrikaanse gezondheidszorgsector | Agoria

MedicCleanAir en Orfit Industries lopen in de kijker bij Zuid-Afrikaanse gezondheidszorgsector

Afbeelding
Gepubliceerd op 26/08/14 door Carole Absil

Van 18 tot 22 augustus 2014 hebben zes toonaangevende Belgische bedrijven gespecialiseerd in medische technologie de Zuid-Afrikaanse gezondheidszorgsector verkend tijdens een handelsmissie op initiatief van de Medical Technology Club. Het gaat om Agfa HealthCare, Orfit Industries, Chrisal, Hict, Aexis Medical en MedicCleanAir. Tijdens de missie maken de bedrijven kennis met lokale autoriteiten, verschillende ondernemingen en zowel publieke als private gezondheidszorginstellingen. Het doel is om een open dialoog aan te gaan met lokale spelers en na te gaan hoe innovatieve Belgische technologie meerwaarde kan bieden voor de Zuid-Afrikaanse gezondheidszorgsector, die een snelle modernisering doormaakt.  

Lees ook de vorige artikels in de reeks over de handelsmissie naar Zuid-Afrika: 

Dag 3 (20 augustus): Veelbelovende ontmoeting voor MedicCleanAir en Orfit Industries

Op de derde dag van de handelsmissie bracht de Belgische delegatie een bezoek aan nog drie andere ziekenhuizen van de Netcare Health Group. Milpark Hospital in Johannesburg (342 bedden) en Union Hospital in Alberton (222 bedden) beschikken beide over geaccrediteerde ‘niveau 1’-traumacentra. Dit betekent dat deze instellingen volledig zijn uitgerust om uiteenlopende verwondingen, ongevallen en algemene noodgevallen te behandelen. Clinton Hospital (165 bedden), eveneens in Alberton, is voornamelijk bekend om zijn goede verzorging van moeders en baby’s. 

Persoonlijke meeting met Clinix

Naast deze drie ziekenhuizen van de Netcare-groep werden de Belgische bedrijven ook verwelkomd in Selby Park Hospital, dat deel uitmaakt van de Clinix Health Group, een andere verstrekker van private gezondheidszorg. Het net van de groep telt zeven privéziekenhuizen, waarvan Selby Park met meer dan 600 bedden veruit het grootste is. 


In het Selby Park-ziekenhuis had de Belgische delegatie een ontmoeting met Peter Nelson, CEO van de Clinix Group.

“Dit ziekenhuis is het resultaat van een publiek-privaat partnership”, vertelt Peter Nelson, CEO van de Clinix-groep. “400 van de bedden hier worden ter beschikking gesteld van ziekenfondspatiënten die worden doorverwezen van sites zoals Charlotte Maxeke en Johannesburg Academic Hospital.” Tijdens deze boeiende ontmoeting kregen alle leden van de delegatie de unieke kans om hun producten en diensten rechtstreeks voor te stellen aan de CEO van Clinix en aan het management van Selby Park. 

Hot leads voor MedicCleanAir

Ook MedicCleanAir greep deze kans met beide handen. Het in Antwerpen gevestigde bedrijf is gespecialiseerd in infectiecontrole en levert mobiele toestellen voor luchtzuivering. MedicCleanAir produceert ook mobiele uitrusting om isolatiekamers te creëren met zowel overdruk (om patiënten met een verzwakt immuunsysteem te isoleren) als onderdruk (voor patiënten met besmettelijke ziektes). Deze uiterst geavanceerde en klinisch geteste apparatuur is compact en is gemakkelijk te installeren, waardoor de luchtkwaliteit in operatiezalen, intensive care-units en andere kritieke afdelingen snel en aanzienlijk kan worden verbeterd zonder dat grote investeringen of tijdrovende renovatiewerkzaamheden nodig zijn. 

“Het is duidelijk dat ze zich ook in Zuid-Afrika zorgen maken om uitbraken van besmettelijke ziektes zoals vogelgriep, Mexicaanse griep, MERS en nu ebola”, klinkt het bij Hendrik Van Passel, General Manager van MedicCleanAir. “Dat leidt tot een groeiende vraag naar snelle en kostenefficiënte infectiecontrole, en daar komt MedicCleanAir dus in beeld. Bovendien worden als gevolg van deze dreigingen veel ziekenhuizen zich ervan bewust dat ze op heel korte termijn extra isolatiekamers nodig hebben. Ik heb heel veel gehad aan de bezoeken aan de ziekenhuizen van Netcare en Clinix. Beide groepen hebben duidelijk interesse voor onze technologie. De voorbije twee dagen ben ik heel wat informatie en contacten rijker geworden die van onschatbare waarde zijn, en ik wil dan ook heel graag in gesprek gaan met de beslissers van beide netten.” 


Milpark Hospital is een van de grootste ziekenhuizen van de Netcare Healthcare Group.

Vruchtbare dag voor Orfit Industries

Ook Orfit Industries is een innovatieve medtech-speler die de belangstelling van zowel Netcare als Clinix wist te wekken. Orfit Industries is wereldleider in de ontwikkeling en de productie van medische hulpmiddelen om patiënten te mobiliseren of net te immobiliseren. Het bedrijf is o.a. actief op het domein van thermoplastische spalkmaterialen voor revalidatie, systemen om patiënten te positioneren en te immobiliseren bij radiotherapeutische oncologie en thermoplastisch plaatmateriaal voor orthesen en prothesen. 

“Het was echt boeiend om te vernemen hoe deze instellingen en hoe de Zuid-Afrikaanse gezondheidszorg in het algemeen werken”, vertelt Steven Cuypers, CEO van Orfit en voorzitter van de Medical Technology Club. “Zo hanteren ze in het Clinton Hospital bij radiotherapeutische oncologie bijv. positioneringsoplossingen die minder nauwkeurig zijn dan onze thermoplastische materialen. Ziekenhuismanager Sue Pos had veel belangstelling voor het comfort, de reproduceerbaarheid en de nauwkeurigheid tot op een millimeter van onze producten, die een uitstekend klinisch resultaat garanderen. Nu willen we de bestralingsarts ontmoeten om dieper in te gaan op ons productaanbod. Ook het bezoek aan Selby Park leverde een mooi resultaat op want de CEO van Clinix heeft een van mijn plaatselijke distributeurs in contact gebracht met het ziekenhuismanagement.”

De Engelse blog over de missie naar Zuid-Afrika vindt u op
www.medicaltechnologyclub.be. Volg ook Agoria International Business (@AgoriaINTL) en Carole Absil (@82Krol) op Twitter.

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde thema's