Luikse start-up Osimis in hart van strijd tegen coronavirus | Agoria

Luikse start-up Osimis in hart van strijd tegen coronavirus

Afbeelding
Gepubliceerd op 11/05/20 door Sibylle Dechamps
Om COVID-19 te bestrijden, is het van essentieel belang om zo snel mogelijk een betrouwbare diagnose te kunnen stellen. Bij de onderzoeken die artsen uitvoeren om de ziekte te diagnosticeren en de ernst ervan te beoordelen, worden heel wat scans gemaakt. Tijdens de piek van de crisis voerde het CHU van Luik iedere dag bijv. bijna 200 radiologische onderzoeken van dat type uit. Die medische beelden snel kunnen delen is ook van cruciaal belang, en daar komt Osimis in beeld.

Osimis is een Luikse start-up die in 2015 uit de ontwikkeling van Orthanc is ontstaan. Het Agoria-lid is een pionier op het domein van softwareoplossingen voor medische beeldvorming en van verwante oplossingen en diensten met het oog op de interoperabiliteit van spelers in de gezondheidszorg en de medische onderzoekswereld. Het bedrijf, dat o.a. Google, General Electric en IBA tot zijn klanten mag rekenen, haalde vorig jaar 2,3 miljoen euro op.

Wat is Orthanc?

Orthanc is een vrije opensourceserver voor medische beeldvorming die van om het even waar toegankelijk is m.b.v. een internetverbinding en die al meer dan 300.000 keer werd gedownload in bijna 200 landen in de hele wereld.

Gesteund door het wereldwijde succes van Orthanc vereenvoudigt het commerciële platform Lify® van Osimis de raadpleging van medische beeldvormende onderzoeken voor de gezondheidssector maar ook de uitwisseling binnen en onder ziekenhuisinstellingen, de verspreiding bij artsen en patiënten enz. Bovendien is het platform onafhankelijk van het materiaal dat ziekenhuizen en artsenpraktijken gebruiken aangezien de interface compatibel is met webtechnologieën.

Medische beelden snel kunnen delen is natuurlijk cruciaal in de strijd die momenteel tegen het coronavirus wordt gevoerd om de screening te versnellen en vervolgens zieken ook sneller te kunnen behandelen.

Frederic Lambrechts, CEO en medeoprichter van Osimis: "Met het uitbreken van de crisis werd het acuter dan ooit om medische-beeldvormingsbestanden gemakkelijk te kunnen doorsturen. We stellen vast dat ziekenhuizen en ziekenhuisnetten overal ter wereld die al met het platform zijn verbonden er aanzienlijk meer gebruik van maken. Die groei zien we nu ook bij 'off site' radiologen die zich als gevolg van de crisis niet meer konden verplaatsen. Daarnaast hebben heel wat klinieken en praktijken die al enkele weken stilliggen van de gelegenheid gebruikgemaakt om hun processen te herdenken en zijn ze van plan om het Lify-platform te implementeren."

Integratie van artificiële intelligentie voor betere diagnostiek

Een ander domein in volle ontwikkeling is de integratie van Orthanc met AI-software voor een nog betere diagnostiek. Als meest gebruikte opensourcetool ter wereld is Orthanc een uitgelezen keuze voor AI-ontwikkelaars die medische data in hun algoritmen willen integreren. Zo heeft het Amerikaanse NVIDIA, dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van servers en grafische kaarten in de cloud, bekendgemaakt dat het intensief gebruikmaakt van Orthanc.

Een andere markt die zich de komende maanden waarschijnlijk zal ontwikkelen, is die van de lokale telecomoperatoren die archiveringsdiensten voor data van medische beeldvorming willen aanbieden. "Ziekenhuizen willen die archivering inderdaad meer en meer delegeren zonder een beroep te doen op de internetgiganten (GAFAM). We hebben al een contract gesloten met Deutsche Telekom in Duitsland en andere Europese operatoren hebben al belangstelling getoond", aldus Frédéric Lambrechts.

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde thema's