BeWell Innovations ontlast de zorgsector met een COVID-19-kiosk | Agoria

BeWell Innovations ontlast de zorgsector met een COVID-19-kiosk

Afbeelding
Gepubliceerd op 20/05/20 door Carole Absil
De coronacrisis zet nog altijd heel wat druk op de Belgische zorgsector. De Vlaamse start-up en Agoria-lid BeWell Innovations ontwierp een COVID-19-kiosk in de strijd tegen het coronavirus. Als erkend bedrijf door de Task Force ‘Data & Technology against Corona’ helpt BeWell zo de druk op onze zorg te verlichten.
  • Wie? 

    BeWell Innovations uit Ranst

  • Wat?

    Een Vlaams MedTech-bedrijf dat een digitaal platform voor patiënten ontwikkelde. Het platform omvat een zelftestkiosk om je eigen intake in het ziekenhuis uit te voeren en een app die patiënten vanop afstand nauwgezet opvolgt.

  • Waarom?

    BeWell Innovations biedt de zorgsector een belangrijke oplossing in de screening en opvolging van patiënten, wat tijdens de coronacrisis bijzonder goed van pas komt.

 

In 2010 ontwikkelde BeWell Innovations een online gezondheidsplatform dat data van patiënten trackt en digitaliseert. Tijdens de Covid-19 pandemie kan het worden ingezet om coronapatiënten nauwgezet op te volgen van thuis uit. In het ziekenhuis doet hun zelftestkiosk dienst als pre-screening van mogelijk besmette patiënten.

Digitaal triage- en opvolgsysteem

Al voordat het coronavirus in België uitbrak, werden BeWell’s medische kiosken in verschillende ziekenhuizen gebruikt om binnenkomende patiënten snel en gemakkelijk hun eigen vitale parameters te laten registreren. UZ Gent gebruikte de kiosk op zijn spoedafdeling om het triageproces te vergemakkelijken: “Patiënten vullen een korte vragenlijst in op de kiosk, waardoor artsen op basis van hun gegevens automatisch te zien krijgen wie het dringendst hulp nodig heeft”, legt Alain Mampuya uit, CEO van BeWell Innovations. Ook na hun bezoek konden artsen hun patiënten indien nodig opvolgen via de Well@Home-app, een platform waarop de arts de dagelijkse evolutie van de patiënt kan raadplegen.

Afbeelding
Alain Mampuya, CEO van BeWell

 

Pre-screening via virale kiosken

Tijdens de opmars van het coronavirus ontwikkelde BeWell Innovations een tweede versie van de zelftestkiosken voor de pre-screening van mogelijke coronapatiënten. Via een aangepaste vragenlijst voor COVID-19 schatten deze virale kiosken in wie een verhoogd risico op COVID-19 vertoont.  Daarbij implementeerde het bedrijf een temperatuurmeter in de kiosk die zonder enig fysiek contact, en met een nauwkeurigheid van 0,2 tot 0,3°C, de temperatuur van een binnenkomende patiënt opmeet. 

Het zette veel Belgische ziekenhuizen aan om een virale zelftestkiosk te bestellen. Zo staan er twee in het UZ Gent, zijn de kiosken van het UZ Antwerpen aangepast en zijn tal van andere ziekenhuizen gestart met het automatische triagesysteem. De zelftestkiosken lenen zich ook uitstekend voor andere locaties, zoals luchthavens, stations en scholen. 

App voor thuisgebruik

Het Well@Home-platform bevat ook een app, die toelaat om patiënten met milde coronaklachten dagelijks op afstand te monitoren. Patiënten die genoeg aangesterkt zijn na een opname of slechts milde symptomen vertonen, kunnen zo van thuis opgevolgd worden. De patiënt geeft dan dagelijks de vitale parameters in die gemeten worden door bluetooth-gestuurde wearables, zoals temperatuur, bloeddruk en zuurstofsaturatie. Op basis van die gegevens kan de arts beslissen de patiënt terug te roepen naar het ziekenhuis. Zo biedt het platform een oplossing tegen de overbelasting van de zorgsector. 

Internationaal gewaardeerd

De kiosken zijn sinds kort ook buiten de landsgrenzen verkrijgbaar. “De grote interesse van de farmaceutische sector in klinische dataverzameling heeft ervoor gezorgd dat we snel naar verschillende landen konden uitbreiden”, legt Alain Mampuya uit. Zo zetten nu ook Nederlandse ziekenhuizen de zelftestkiosken van BeWell Innovations in en hebben andere landen, zoals Zweden en Ierland, kiosken aangekocht.


Strijd tegen het coronavirus: inspirerende initiatieven

In deze COVID-19-crisis zien bij onze lidbedrijven en andere organisaties tal van initiatieven het licht, om de epidemie te bestrijden, het verzorgend personeel en de maatschappij in haar geheel te ondersteunen of nog om de continuïteit van het werk te verzekeren.

Ontdek die initiatieven hier
Was dit artikel nuttig?