Aantal apps op mHealthBelgium blijft stijgen | Agoria

Aantal apps op mHealthBelgium blijft stijgen

Afbeelding
Gepubliceerd op 29/10/20 door Alexander Olbrechts
mHealthBelgium is een initiatief van onder andere Agoria en de overheid om kwalitatieve mobiele gezondheidsapplicaties een plaats te geven. Intussen telt het platform 23 gevalideerde toepassingen die de zorg voor patiënten op allerhande manieren helpen te verbeteren.

mHealthBelgium is een initiatief van de overheid, de gezondheidsadministraties en de industrie van de medische technologie om mobiele toepassingen een officiële plaats te geven in de Belgische gezondheidszorg. Er zijn zoveel toepassingen in omloop dat het onmogelijk is voor zorgverleners, patiënten, zorginstellingen… om het kaf van het koren te scheiden. mHealthBelgium wil daarbij helpen door goede medische toepassingen een validatiestempel te geven, zodat patiënten en zorgverleners ze met een gerust hart kunnen gebruiken.

Voor de validatie wordt een “piramide” van drie niveaus gebruikt. Hoe hoger een app in de piramide wil komen, aan hoe meer voorwaarden hij moet voldoen. Niveau M1 en M2 zijn intussen live. Het Riziv legt momenteel de laatste hand aan het derde en laatste niveau, M3. Voor toepassingen op dat niveau komt er een financieringsmodel op maat. De bedoeling is om het gebruik van toepassingen met een M3-stempel op te nemen in de financiering van een totaalpakket aan zorg, naar het voorbeeld van de conventies in de zorg. 

Intussen telt mHealthBelgium 23 gevalideerde toepassingen die de zorg voor patiënten op allerhande manieren helpen te verbeteren.Zes daarvan kregen al het kwaliteitslabel M2. Dat betekent dat ze voldoen aan alle opgelegde ICT-criteria rond veilige communicatie, connectiviteit én interoperabiliteit met de “klassieke” eHealth-toepassingen in ons land. Dat maakt het een stuk eenvoudiger voor zorgverleners om het gebruik van een M2-toepassing te integreren in de dagelijkse zorgpraktijk. Uiteraard voldoen toepassingen op niveau M2 ook aan alle criteria voor niveau M1. Zo beschikken ze over een CE-markering en verklaren ze in regel te zijn met de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde thema's