Simac sleept raamovereenkomst netwerken, security en databekabeling in de wacht bij Provinciebestuur Vlaams-Brabant | Agoria

Simac sleept raamovereenkomst netwerken, security en databekabeling in de wacht bij Provinciebestuur Vlaams-Brabant

Afbeelding
Gepubliceerd op 09/06/21
Simac ICT België mag de komende vier jaar de netwerk- en securityinfrastructuur leveren en onderhouden bij de Provincie Vlaams-Brabant. Ook andere provincies en lokale overheden kunnen van de voorwaarden van dat raamcontract gebruik maken. Over de looptijd van vier jaar is het contract ruim vijf miljoen euro waard.

De komende vier jaar mag Agoria-lid Simac alle hardware en software leveren voor LAN, wireless en security inclusief installatie en onderhoud. De opdracht bestaat uit één perceel met verschillende delen: LAN-infrastructuur, WLAN-infrastructuur, security-infrastructuur, netwerkbekabeling en datacenter infrastructuur, onderhoudscontracten en diverse dienstverlening.

Voor het nieuwe raamcontract maakte Provincie Vlaams-Brabant belangrijke technologische keuzes. De technologie van het vorige raamcontract werd niet langer als beheersbaar en efficiënt gezien. Daarom is nu de keuze gemaakt om met Cisco Meraki te gaan werken in combinatie met Fortinet firewalls. “In ons bestek hebben we een beschrijving gezet van wat voor ons de ideale wereld was, waar we naartoe wilden met onze netwerk- en securityinfrastructuur,” zegt Luc Jaspers, Diensthoofd Informatica bij Provincie Vlaams-Brabant. “Omdat we onze raamcontracten openstellen voor steden en gemeenten, stond schaalbaarheid ook in onze voorwaarden. De technologie die we kozen, moest zowel geschikt zijn voor kleine omgevingen als voor gebouwen waar 1.000 medewerkers werken.”

Afbeelding

Van links naar rechts: Christophe Lonnoy (Business Development Manager Simac), Johan Diels (Director, Simac), Ann Schevenels (Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant), Luc Jaspers (Diensthoofd Informatica, Provincie Vlaams-Brabant)

Naast schaalbaarheid en beheerbaarheid hechtte Provincie Vlaams-Brabant veel aandacht aan de sterkte van de beveiliging. “Vroeger hadden hackers het minder op de overheid gemunt, maar wij worden niet langer ontzien,” zegt Luc Jaspers. Dat alles steeds digitaler wordt, leidt ertoe dat performantie in belang toeneemt, een evolutie die door de pandemie nog versterkt werd. “Nu moet bijvoorbeeld de provincieraad, die vroeger een fysieke vergadering was, live gestreamd worden. Ook veel andere toepassingen verhuizen naar de cloud.” Prijs, kwaliteit en duurzaamheid (efficiënt stroomverbruik) vervolledigden de selectiecriteria. 

Het gaat om een raamcontract voor diensten, dus spelen bij de keuze de kwaliteiten van de dienstverlener een grote rol. Provincie Vlaams-Brabant polst onder meer naar het personeelsverloop bij de potentiële partner. “We willen weten of we met een stabiele partner te maken hebben, of één waar mensen komen en gaan,” zegt Luc Jaspers. “Dat is een heel meetbaar criterium.” Verder wordt de kwaliteit getest door de vraag naar een projectplan, de profielen van de consultants die de integrator voorstelt en de referenties bij overheden die voorgelegd kunnen worden.

Uiteindelijk kwam Simac bij de aanbesteding als winnaar uit de bus. “Simac heeft zich onderscheiden door als enige Cisco Meraki aan te bieden. Het gemak van installatie en beheerbaarheid viel daarbij op, al was deze cloud-oplossing voor ons helemaal nieuw.” Met de kwaliteiten van Simac als dienstenleverancier en integrator was Provincie Vlaams-Brabant al langer vertrouwd. Drie jaar geleden won Simac het raamcontract voor server, storage en hyperconverged infrastructuur bij Provincie Vlaams-Brabant. “We kennen hun mensen, we weten dat bij Simac profielen zitten die ons kunnen helpen."

"Heel belangrijk ook: Simac heeft veel ervaring met overheden. Een overheid heeft een andere dynamiek en een andere manier van werken dan een privébedrijf. Het maakt de zaken veel makkelijker als die kennis van overheidsprocessen aanwezig is.”

Voor Provincie Vlaams-Brabant vormde het ook een meerwaarde dat Simac een end-to-end integrator is. Bij dit raamcontract worden naast de Integration business unit van Simac ook Cabling & Infrastructure (voor alle bekabeling) en Simac BMS (voor monitoring) betrokken. “Dat is zeker een voordeel voor ons. Via één aanspreekpunt kunnen we de hele trein in gang zetten”, zegt Luc Jaspers.

“Dat we bij Provincie Vlaams-Brabant een nieuw raamcontract winnen, is heel belangrijk voor ons,” zegt Johan Diels, Director van Simac’s Integration afdeling. “Het bewijst hoe sterk Simac staat bij Vlaamse overheden en het erkent de kracht van ons end-to-end aanbod. Ons breed gamma aan diensten en onze relatie met topleveranciers zorgt ervoor dat we onze klanten kunnen ontzorgen.”

Lees het volledige persbericht hier.

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde thema's