Rondetafel Geo-ICT: welke plannen hebben de Dienst Patrimonium (kadaster) en het Nationaal Geografisch Instituut? | Agoria

Rondetafel Geo-ICT: welke plannen hebben de Dienst Patrimonium (kadaster) en het Nationaal Geografisch Instituut?

Gepubliceerd op 02/07/14 door Isabel Michiels

Ingrid Vanden Berghe, administrateur-generaal van het Nationaal Geografisch Instituut (NGI), en Wouter De Ryck, administrateur-generaal Patrimoniumdocumentatie bij de FOD Financiën, kwamen op 11 juni jl. hun strategische visie voorstellen aan de lidbedrijven van Agoria. Wat zeker onthouden van hun toelichting? 

Ingrid Vanden Berghe – NGI

Het NGI is begonnen met een strategie-oefening (NGI strategie 2020). Het is de bedoeling dat het NGI op federaal niveau de leiding zal nemen over hoogwaardige geografische informatie. Als er een federale data-infrastructuur wordt opgezet, wil het NGI daarin een drijvende kracht zijn wat betreft geografische informatie.

Dit betekent o.a. het volgende:

  • Het NGI wil er, in samenwerking met dienstenintegrator FEDICT, voor zorgen dat het middenschalige kaartenbestand als authentieke bron wordt erkend.
  • Rol van geo-broker voor andere federale overheden. Dit betekent dat het NGI als aanbestedende overheid zal optreden voor andere instellingen op federaal vlak.
  • Opzetten van een portaal GEO.be frontend (specifieke schermsymbolisering cartografische POI’s).
  • Het NGI zal tegen 2020 een volledig nieuwe informatiestructuur hebben opgezet voor de aanmaak van geografische informatie. 

Presentatie NGI 

Afbeelding
 

Wouter De Ryck – FOD Financiën, Dienst Patrimoniumdocumentatie

De aan kadastrale inkomsten gelinkte federale Dienst Patrimoniumdocumentatie ondergaat momenteel een aantal veranderingen, mede door de regionalisering van een aantal bevoegdheden. Momenteel telt de dienst nog zo’n 4000 personeelsleden. Daarvan zullen er echter een 1000-tal overstappen naar invorderingstaken in de regio’s, maar ook een 1000-tal bijkomen vanuit de diensten hypotheek en onroerende eigendom.

De regionalisering zal de uitwisseling van informatie tussen de verschillende entiteiten bemoeilijken (aankoopcomités worden afgesloten

De rest is gereserveerd voor Agoria leden

Gerelateerde thema's