Maak uw bedrijf coronaproof: Agoria lanceert versie 5 van de Covid Industry Risk Scan (CIRS) | Agoria

Maak uw bedrijf coronaproof: Agoria lanceert versie 5 van de Covid Industry Risk Scan (CIRS)

Afbeelding
Gepubliceerd op 17/06/21 door Geert De Prez
De CIRS-tool is een digitale checklist die u -nog steeds- helpt om op gestructureerde wijze alle maatregelen te nemen die verplicht en/of aangewezen zijn om ook tijdens uitbraken van het coronavirus veilig te kunnen werken in uw bedrijf. Ook als u al eerder de scan hebt doorlopen, is deze nieuwe versie een absolute must, want de checklist bevat belangrijke extra informatie. Deze nieuwe versie is een absolute must, want de checklist bevat enkele nieuwe verplichte vragen omtrent woon-werkverkeer en telewerk.

Versie 4 van de CIRS-tool is intussen een 3-tal maanden oud en in deze tussentijd zijn er een aantal nieuwe elementen belangrijk geworden, zoals de maatregelen omtrent telewerk. Daarnaast is er rekening gehouden met de aanwezige hoeveelheid CO2 in de onderneming. 

De basis van deze aanpassingen is het ministerieel besluit van 4 juni.

We vestigen uw aandacht op de Generieke Gids, die nog steeds van toepassing is. 

Wat zijn de belangrijkste aanpassingen? 

  • Er wordt aandacht gevraagd voor de hoeveelheid CO2 in de onderneming. Steeds meer wordt duidelijk dat een goede ventilatie een belangrijke maatregel is tegen de verspreiding van het coronavirus. Daarom verwijzen we in de Covid Industry Risk Scan expliciet naar de maximum grens van 900 ppm, op basis van adviezen van experten;  

  • Het openbaar vervoer en de carpooling worden door het MB nog steeds als belangrijke bronnen van besmetting gezien, vandaar een extra – verplichte – vraag om medewerkers te sensibiliseren om zo min mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer tijdens de spitsuren en carpooling te vermijden.

  • Er zijn 2 extra – verplichte – vragen toegevoegd over telewerk: vanaf 9 juni zijn terugkeermomenten mogelijk. Daar zijn echter voorwaarden aan verbonden. Daarenboven moeten deze regels besproken worden via het sociaal overleg in de onderneming. Lees hierover meer.

Ondanks de ingevoerde versoepelingen vragen we om voldoende aandacht te besteden aan de huidige maatregelen. De pandemie is nog niet voorbij, er zijn immers nog steeds varianten (onder andere de Deltavariant) die heel erg besmettelijk zijn. Laten we hopen dat we met zijn allen zo snel mogelijk kunnen terugkeren naar een normaal leven.

Aan de hand van de CIRS en door deze in te vullen, zult u zich in regel kunnen stellen met de wettelijke verplichtingen én uw medewerkers optimaal beschermen.

De vragenlijst nog niet ingevuld? Doe het nu! Klik hier om naar de Covid Industry Risk Scan versie 5 te gaan.

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde thema's