Elektriciteitskabels verplicht energiezuiniger? | Agoria

Elektriciteitskabels verplicht energiezuiniger?

Gepubliceerd op 03/10/13 door Marc Cumps
Elektriciteitskabels zijn het volgende product in de lijst met productgroepen waarvoor ecodesign- en labellingeisen worden ontwikkeld. Nadat elektriciteitskabels opgenomen waren in het Ecodesign-werkplan van de Europese Commissie voor de periode 2012-2014, is een consultant (VITO - Vlaamse instelling voor technologisch onderzoek) onlangs gestart met de bijbehorende voorbereidende studie.

Deze studie zal nagaan voor welke producten het interessant is om ecodesigneisen op te leggen: laagspanningskabels voor binnenshuis of ook laag- of hoogspanningskabels voor buiten. Daarnaast zullen verschillende technieken om het energieverbruik te verminderen onderzocht worden. Deze studie zal uiteindelijk als basis voor de ecodesigneisen dienen.

Volgens de planning moet de studie begin 2015 afgerond zijn, waarna de besprekingen tussen de Europese Commissie, de lidstaten en de belanghebbende actoren starten om tot een definitief voorstel te komen. Agoria kan u intussen op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen in deze studie en de beslissingsprocedure. Wanneer u hier interesse in heeft kunt u een e-mail sturen naar Tim Hamers (zie hieronder).

De laatste documenten en presentaties van de verschillende vergaderingen kunt u raadplegen op http://erp4cables.net/.

De rest is gereserveerd voor Agoria leden