BIPT houdt raadpleging over nummeringsplan voor M2M-communicatie | Agoria

BIPT houdt raadpleging over nummeringsplan voor M2M-communicatie

Gepubliceerd op 20/05/11 door Isabel Michiels

Het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) bevraagt de markt over het te voeren nummeringsbeleid voor machine-tot-machine-toepassingen (afgekort tot 'M2M'). Dat gebeurt op basis van een nota over 'het vastleggen van het nummeringsbeleid inzake M2M-communicatie'.  Het definitieve besluit dat het nummerplan voor M2M-communicatie vastlegt, zal ten laatste op 15 september 2011 worden gepubliceerd.

M2M-toepassingen zijn toepassingen waarbij apparaten onderling communiceren zonder menselijke tussenkomst. Typische voorbeelden zijn telemetrie, alarmsystemen en het aansturen van processen op afstand. Vanuit de markt is er steeds meer vraag naar M2M-toepassingen die plaatsonafhankelijk functioneren en gebruikmaken van hoofdzakelijk mobiele netwerken.

Dit wordt nog versterkt door het massaal beschikbaar worden van consumentenelektronica zoals e-readers, navigatieapparatuur en fotodisplays die eveneens worden verbonden met netwerken om interactiviteit tot stand te brengen. Een deel van de M2M-toepassingen wordt gepromoot of zelfs opgelegd door overheidsinterventie zoals e-call, smart metering en eventuele systemen van kilometerheffing.

 In deze consultatieronde worden volgende opties ter consultatie voorlegd:

  1. Scope van M2M-diensten: horen daar bijvoorbeeld ook dongles voor mobiel breedband op laptop bij?
  2. Nummerreeks van M2M : is de voorgestelde dienstidentiteit 74 voor M2M-diensten nuttig?
  3. Lengte van de nummerreeks: wat denkt u van de voorgestelde optimale maximaal mogelijke lengte van een E.164 nummer?
  4. Wat denkt u van het voorstel om nummerblokken te definiëren van verschillende grootte?
  5. Moeten nationale oproepen met of zonder een 0 prefix?
  6. Wat denkt u van de overgangsmaatregel van 10 jaar: vanaf de inwerkingtreding van dit besluit op 1 oktober 2011 mogen geen andere nummers dan de nummers uit de weerhouden M2M-reeks meer worden gebruikt

De rest is gereserveerd voor Agoria leden