Belgische experts actief in internationale normalisatiecommissie JTC1-SC27 'IT Security Techniques' | Agoria

Belgische experts actief in internationale normalisatiecommissie JTC1-SC27 'IT Security Techniques'

Gepubliceerd op 21/11/14 door Karlien Erauw

JTC1-SC27 is de internationale normalisatiecommissie actief in het domein van informaticabeveiliging. Sinds de oprichting door het ISO en het IEC heeft ze al 143 normen gepubliceerd. Binnen deze commissie werken experts uit meer dan 50 landen aan de verschillende normen rond informatiebeveiliging. Ook verschillende Belgische experts zijn hier al meer dan 10 jaar actief en schrijven mee aan tal van normen. Zo wonen ze twee keer per jaar de internationale vergaderingen bij, eerder dit jaar in Hong Kong en recent in Mexico (20-24 oktober). In 2015 komen ze samen in Maleisië (4-8 mei).

Zoals in elke normalisatiecommissie zijn er ook binnen de normalisatiecommissie JTC1-SC27 ‘IT Security Techniques’ meerdere werkgroepen.

Jean-Luc Allard van ICT Control is actief binnen Werkgroep 1 rond de ontwikkeling van en de richtlijnen voor het 27K Information Security Management system (ISMS). Zo is hij nauw betrokken bij het opstellen van de nieuwe normen ISO 27003, 27004 en 27005 alsook bij het Cloud Adapted Risk Management Framework (CARMF) dat handelt over Cloud Risk Management. De 27K series worden ontworpen en voortdurend geüpdatet om de keuze van adequate en proportionele beveiligingsmaatregelen die de informatie beschermen en vertrouwen bieden aan belanghebbenden (organisaties, bedrijven, …) te waarborgen.

Jens Hermans, postdoctoraal onderzoeker bij ESAT/COSIC, KU Leuven, dat onder leiding staat van prof. Bart Preneel, is samen met prof. Vincent Rijmen actief binnen Werkgroep 2 Cryptografie. Jens is op dit moment co-editor van ISO/IEC 9798-2 en 9798-3 rond Entity authentication. Naast het updaten van de huidige normen

De rest is gereserveerd voor Agoria leden