BSI kan lid blijven van CEN en CENELEC | Agoria

BSI kan lid blijven van CEN en CENELEC

Afbeelding
Gepubliceerd op 09/07/21 door Dirk De Moor
CEN en CENELEC hebben op hun algemene vergadering ingestemd met nieuwe bestuursregelingen waardoor een categorie van volledig lidmaatschap voor het Engelse lid BSI wordt ingevoerd.

Op donderdag 24 juni hebben de algemene vergaderingen van CEN en CENELEC ingestemd met een herziening van de lidmaatschapsregelingen in hun statuten in verband met het vertrek van het VK uit de EU.

Dit akkoord komt er na zorgvuldige afweging door de CEN- en CENELEC-leden van de impact van de exit van het VK uit de EU op het Europese normalisatiesysteem en op de lidmaatschapsbepalingen van de organisaties. Alle leden van CEN en CENELEC, ongeacht hun categorie, verbinden zich ertoe Europese normen identiek te aanvaarden en strijdige nationale normen in te trekken. Deze beslissing waarborgt de principes van het Europese normalisatiesysteem om naadloze markttoegang te bieden voor onze stakeholders, de soliditeit van CEN en CENELEC te versterken en de doelstellingen van de Strategie 2030 te bereiken.

Verwacht wordt dat het statuut van BSI, het British Standards Institution, in CEN en CENELEC in november zal worden bevestigd, na een beoordeling van het lidmaatschap tijdens de zomer. Dit zal BSI de mogelijkheid bieden over te stappen naar een nieuwe categorie van volledig lidmaatschap binnen CEN en CENELEC vanaf 1 januari 2022.

De invoering van nieuwe lidmaatschapsbepalingen zal het vertrouwen voor onze stakeholders in de compatibiliteit van normen in Europa ondersteunen. Het zal ondernemingen helpen handel te drijven in een gevestigd systeem en de bijdrage van het VK aan Europese en internationale normalisatielandschap ondersteunen. Door de nieuwe bepalingen blijft de manier waarop de stakeholders met CEN en CENELEC handelen onveranderd, met behoud van alle rechten in de comités die normen ontwikkelen.

Was dit artikel nuttig?