Veiligheidsnorm voor geautomatiseerde buitengordijnen? | Agoria

Veiligheidsnorm voor geautomatiseerde buitengordijnen?

Gepubliceerd op 21/06/12 door Dirk De Moor
Voor de klimaatbeheersing (ventilatie en zoninval) van stallen wordt gebruikgemaakt van geautomatiseerde buitengordijnen. Om de producenten van deze zogeheten ‘side curtain ventilation systems’ te helpen voldoen aan de eisen van de machinerichtlijn, wordt voorgesteld hiervoor een norm te ontwikkelen via de procedure van een zogeheten CEN Workshop Agreement (CWA).

Doel: nieuwe ongevallen voorkomen

‘Side curtain ventilation systems’ werden oorspronkelijk manueel bediend. Later werden ze uitgerust met een elektrische motor en een computer voor het procesbeheer. Door die ontwikkelingen kregen ze steeds meer kenmerken van machines, waardoor ze eigenlijk moeten voldoen aan de vereisten van de machinerichtlijn.

Niet alle bedrijven/professionals betrokken bij de productie en bediening van deze ‘side curtains’ houden daar echter rekening mee. En in tegenstelling tot veel andere machines is tot op heden geen type C-norm beschikbaar.

Het toeval wil dat de voorbije jaren verschillende ongevallen zijn gebeurd met dergelijke buitengordijnen, waarvan sommige zelfs met dodelijke afloop. Als gevolg daarvan was NEN begonnen met het opstellen van een nationaal document NTA 8344 'Side Curtains - Safety'. Een aantal bedrijven uit andere landen toonden echter belangstelling voor dit project. Daarom heeft het NEN nu beslist om een procedure voor een CEN Workshop Agreement (CWA) op te starten.

CEN Workshop Agreement

Het doel van deze procedure is de snelle voorbereiding van een Europese specificatie die een basis kan vormen voor de constructie en bediening van ‘side curtain ventilation systems’ met een aanvaardbaar veiligheidsniveau. Compatibiliteit met die specificatie zou zowel de leveranciers als de gebruikers van dergelijke

De rest is gereserveerd voor Agoria leden