Vrijhandelsakkoord met Verenigd Koninkrijk definitief goedgekeurd | Agoria

Vrijhandelsakkoord met Verenigd Koninkrijk definitief goedgekeurd

Afbeelding
Gepubliceerd op 04/05/21 door Kevin Verbelen
Agoria verwelkomt de ratificatie en definitieve inwerkingtreding van het EU-VK Handels- en samenwerkingsakkoord (EU-UK TCA). Dit is een goede zaak omdat het definitief de herinvoering van tarieven uitsluit. Het lost echter niet alles op.

Britse chaos houdt aan

Toch is het vrijhandelsakkoord slechts een druppel op een hete plaat. De chaos is compleet aan Britse kant, omdat uitstel werd verleend tot 1 januari 2022 om douanedocumenten in orde te brengen bij de Britse douane. Aan Europese kant daarentegen bestaat dergelijke regeling niet. Als gevolg van de Britse werkwijze worden Agoria-leden overspoeld met foutief ingevulde documenten door de Britse partners. Ze moeten veel administratie steken in het regulariseren van die fouten en moeten als geduldige onderwijzers hun Britse partners instrueren over de nieuwe handels- en douaneregels ten gevolge van de brexit.

Meer infosessies en opleidingen

Om onze leden hierin bij te staan heeft Agoria reeds 2 praktijkgerichte en uitvoerige webinars over de gevolgen van de brexit (één in het Nederlands en één in het Frans) gratis aangeboden. Die webinars waren een succes. Voor de Nederlandstalige sessie tekenden 135 deelnemers in en voor de Franstalige sessie 84 deelnemers. Dit toont aan dat de leden nood hebben aan bijkomende informatie. Ook de Agoria Academy Customs & Trade voorziet nog in 5 sessies per taal (dus 10 in totaal) over douanematerie in het kader van brexit. Deze sessies zullen vanaf juni van start gaan. Houd dus de kalender in de gaten. Daarnaast blijft de FAQ brexit nog steeds consulteerbaar op de website van Agoria.

Bedrijfsvriendelijke overheid, alstublieft

Tot slot roept Agoria de Europese overheden op om zich flexibel op te stellen. Bedrijven die te goeder trouw hordelopen om documenten te regulariseren hoeven niet onmiddellijk beboet worden. De verhoogde logistieke en administratieve kosten zorgen op zich al voor voldoende financiële en andere kopzorgen. Agoria blijft ook pleiten voor bijkomende crisismaatregelen. Daaronder verstaat Agoria bijkomende financiering voor het bekostigen van de exponentieel toegenomen transportkosten, alsook in het tijdelijk anders berekenen van de douanewaarde van ingevoerde goederen zodat nominaal minder tarief aan de grens moet worden betaald.

Was dit artikel nuttig?