Agoria: “Focus op wat in de verpakking zit, niet op de strik rond dit kerstcadeau” (handelsakkoord EU/VK) | Agoria

Agoria: “Focus op wat in de verpakking zit, niet op de strik rond dit kerstcadeau” (handelsakkoord EU/VK)

Afbeelding
Gepubliceerd op 24/12/20 door Frederik Meulewaeter
“Een onverwacht kerstcadeau krijgen is altijd leuk, maar laat ons focussen op wat in de verpakking zit, niet op de strik rond dit kerstcadeau”, zegt Bart Steukers, directeur Context van Agoria als reactie op het handelsakkoord dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk op kerstavond bereikten.

Zonder een handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk dreigden technologische producten 2 tot 16 procent duurder te worden, door de invoering van tarieven vastgesteld in de akkoorden van de Wereldhandelsorganisatie. "Dat is nu vermeden", reageert Bart Steukers opgelucht. "De impact daarvan zou behoorlijk ingrijpend geweest zijn. Dat scenario hebben we gelukkig kunnen vermijden, maar waakzaamheid blijft geboden."

Agoria wijst erop dat een vrijhandelsakkoord nieuwe douaneformaliteiten niet wegneemt. "Er zullen fouten gemaakt worden tegen de nieuwe regels. Daarom roepen wij de overheden op mee te blijven werken met het bedrijfsleven en empathisch op te treden voor die bedrijven die te goeder trouw toch fouten begaan in de eerste maanden van 2021", zegt Bart Steukers, vanaf april de nieuwe CEO van Agoria.

Hij is ook tevreden over het feit dat het handelsakkoord eindelijk duidelijkheid schept. "Dit laat toe de toekomst voor te bereiden. De onzekerheid van de afgelopen jaren heeft dat niet toegelaten." Dat was volgens de Agoria-directeur ook merkbaar in de handelscijfers, die sinds het eerste brexitreferendum een gestage daling laten zien voor technologieproducten. "Nu de weg vooruit duidelijk is, kunnen bedrijven zich écht aanpassen aan de nieuwe realiteit."

Agoria gaat de volgende maanden de technologiebedrijven blijven begeleiden, ook individueel. Dat gaat het doen samen met Flanders Investment & Trade (FIT) en andere partners. Met name de hoofdstukken en de annexen over de oorsprongsregels dreigen nog een aanzienlijke ingrijpende impact te kunnen hebben, klinkt het. De kosten kunnen nog steeds in de miljoenen oplopen als waardenketens op korte termijn tijdelijk of permanent aanpassing behoeven.

Was dit artikel nuttig?