Normalisatie als kompas voor uw eigen innovatie en R&D | Agoria

Normalisatie als kompas voor uw eigen innovatie en R&D

Afbeelding
Granutools
Gepubliceerd op 14/10/21 door Marc Cumps
Als bedrijf de normalisatieactiviteiten in uw markt opvolgen, is van groot belang. Ter illustratie daarvan brengen we u ter gelegenheid van de World Standards Day op 14 oktober het verhaal van Filip Francqui van Granutools, voor wie de kennismaking met normalisatie nogal abrupt verliep. Hij kwam er namelijk achter dat een concurrent aan een standaard werkte die een belangrijk deel van de markt dreigde af te sluiten. Met de hulp van Sirris en Agoria schrijft hij vandaag zelf aan een internationaal Technisch Rapport over de testmethode van metalen poeders voor additive manufacturing binnen een gezamenlijke werkgroep van ISO en ASTM.

Filip Francqui richtte Granutools op in 2015. Het kleine bedrijf uit Luik biedt verschillende oplossingen voor poedermateriaal, zoals flowmeters en analysetools. Niet lang na de oprichting ontdekte Francqui dat een concurrent een nieuwe internationale standaard aan het uitwerken was over het meten van de flowability van poeders. De ASTM-standaard in wording was geschreven op maat van de technologie van de concurrent en liet weinig ruimte voor andere technologieën op de markt. 

“Als deze nieuwe norm effectief gepubliceerd en gedragen zou worden in de markt, zou dit grote gevolgen kunnen hebben voor ons bedrijf”, zegt Francqui. “Als onze technologie niet voldoet aan een bepaalde norm, wordt het moeilijk om opdrachten die deze norm voorschrijven, binnen te halen.”

Agoria als adviespartner voor normalisatie

Om de publicatie van de ASTM-norm te vermijden, zocht Francqui hulp bij Agoria. “Daar kreeg ik meteen gratis advies over de werking van het internationale normalisatiegebeuren. Dirk De Moor vertelde mij hoe ik kon deelnemen aan de meetings van ASTM en ISO. Hij bracht me in contact met de juiste personen en stelde mij voor als de Belgische vertegenwoordiger in de betreffende normalisatiecommissies."

Begin 2017 nam Franqui voor de eerste keer deel aan de vergadering van ASTM F42 rond Additive Manufacturing Technologies. “Na deze meeting besprak ik met Dirk de mogelijkheden om bij te dragen aan de normalisatiewerkzaamheden. Hij stelde voor om een zogenaamd Technisch Rapport te schrijven over de materie. Zo draag je op een constructieve manier bij en wordt je inbreng aux sérieux genomen.”

Het belang van prenormatief onderzoek

“Ook Sirris heeft geholpen om mijn technologie bespreekbaar te maken bij de internationale normalisatiecommissies”, vertelt Francqui. “Ze hielpen mee om een onderzoeksproject op te zetten en te financieren over de karakterisatie van metalen poeders voor additive manufacturing. De resultaten van dat onderzoek waren veelbelovend en bewezen dat onze technologie een goede kandidaat was om opgenomen te worden als internationale norm. Ook de leden van de internationale normalisatiecommissies waren overtuigd.”

 

Vandaag schrijft Filip Francqui mee aan een nieuw Technisch Rapport dat hun technologie beschrijft. Dat doet hij binnen de gezamenlijke werkgroep van ISO/TC 261 en ASTM F 42: ‘Test methods for characterization of powder flow properties for AM applications’. 

Veel voordelen van deelname aan internationale normalisatie

“Voor ons was het in de eerste plaats een noodzaak om deel te nemen aan de internationale normalisatiecommissies. Maar ik heb ontdekt dat het nog heel wat extra voordelen biedt. Je komt rechtstreeks in contact met alle mogelijke partijen uit de waardeketen van je markt. Van ontwikkelaar en fabrikant, tot verdeler en eindgebruiker. Zo heb je toegang tot een waardevol kennisnetwerk en een rechtstreeks inzicht in de laatste stand van de technologie. Die kennis helpt om richting te geven aan je eigen innovatie en R&D.”

Zelf deelnemen aan normalisatie met uw bedrijf? Contacteer onze normalisatie-experten!
Was dit artikel nuttig?