"In onze sector is actieve deelname aan normalisatie een must" | Agoria

"In onze sector is actieve deelname aan normalisatie een must"

Afbeelding
Laurent Sarlette
Gepubliceerd op 03/11/21 door Marc Cumps
De markt van automatische deursystemen is streng gereglementeerd. Fabrikanten moeten aan verschillende normen voldoen alvorens ze een nieuw product op de markt kunnen brengen. Laurent Sarlette vertelt over het belang van normalisatie voor de markt en voor BEA als internationale fabrikant van sensoroplossingen voor automatische deursystemen.

De producten van BEA worden gebruikt in een brede waaier van toegangscontrole, veiligheidssystemen en transport gerelateerde activiteiten. “We zijn gestart als producent van sensoren voor automatische voetgangersdeuren”, zegt Sarlette. “Later hebben we ook types ontwikkeld voor industriële deuren, vorkliften, vrachtwagens en treinen.”

Veiligheidsnormen voor automatische deuren zijn cruciaal

Automatische deuren worden beschouwd als machines en vallen daardoor onder de Europese Machinerichtlijn. “Daarom zijn we als fabrikant van sensoren voor automatische deuren verplicht om de normen in deze sector op te volgen”, vertelt Sarlette. “BEA was betrokken bij het schrijven van enkele geharmoniseerde Europese normen, zoals EN 12978, EN16005 en EN 12453 rond de veiligheidsvoorzieningen en testmethodes voor automatisch werkende deuren en hekken. Deze drie normen zijn cruciaal in onze markt.”

In het verleden bestond er geen Europese wet die het opvolgen van de veiligheidsnormen verplichtte. Dat veranderde echter vanaf 2004, nadat een kind klem kwam te zitten en stierf in een automatische draaideur in de luchthaven van Keulen. Het onderzoek achteraf wees aan dat de deur niet voldoende beveiligd was. Als reactie op dit tragisch ongeval, werd in Duitsland een norm uitgewerkt over de veiligheidsrichtlijnen van automatische deuren (DIN 16005). Later volgde Europa dit voorbeeld op met de norm EN 16005. Het bracht een grote verandering teweeg op de markt. Vanaf toen moest elke automatische deur voldoen aan deze norm.

Kruisbestuiving tussen normalisatie en innovatie

Ook BEA zat in de nasleep van het ongeval mee aan tafel om te bekijken hoe de veiligheid van automatische deuren verbeterd kon worden. Sommige deurfabrikanten waren ervan overtuigd dat de veiligheid van automatische deuren niet verbeterd kon worden. Andere partijen, waaronder BEA, geloofden erin dat het met behulp van nieuwe technologieën wel mogelijk was om de veiligheid van automatische deuren te verbeteren.

“Als innovatieve sensorfabrikant zijn we steeds op zoek naar nieuwe technologieën om de werking en veiligheid van automatische deuren te optimaliseren”, zegt Sarlette. “Tijdens de werkgroepvergaderingen van de internationale en Europese normalisatiecommissies is het onze missie om uit te leggen wat sensoren vandaag allemaal kunnen. Zo willen we de bestaande normen continu verbeteren en aanvullen met nieuwe technologische oplossingen.”

Als voorbeeld geeft hij de bescherming rond het scharniergedeelte van automatische deuren. In de huidige norm wordt er enkel gesproken over een mechanische beveiliging. “Toch is het perfect mogelijk om de veiligheid ook te garanderen met behulp van optische sensoren. Als we deze technologie echt op de markt willen brengen, moeten we iedereen kunnen overtuigen om deze ook in de norm op te nemen. In onze R&D roadmap houden we rekening met de evolutie van de normen. We willen erover waken dat we geen grote investeringen doen in nieuwe technologie die niet conform de norm zou zijn. Zo beïnvloeden normalisatie en innovatie elkaar continu.”

Blijft u graag ook op de hoogte van de cruciale normen in uw markt?
Contacteer onze normalisatie-experten!
Was dit artikel nuttig?