Agoria normalisatie-expert Dirk De Moor aangeduid als Secretaris-Generaal van het BEC | Agoria

Agoria normalisatie-expert Dirk De Moor aangeduid als Secretaris-Generaal van het BEC

Afbeelding
Dirk De Moor
Gepubliceerd op 04/10/21 door Dirk De Moor
Agoria is trots dat Dirk De Moor is aangeduid als de nieuwe Secretaris-Generaal van het Belgisch Elektrotechnisch Comité (BEC). In die functie staat hij in voor het dagelijks beheer en het realiseren van de doelstellingen van het BEC. Reden genoeg voor een carrière-overzicht van de normalisatie-expert van Agoria.

Na het behalen van zijn ingenieursdiploma in 1986 begon Dirk De Moor bij Sirris waar hij betrokken was in verschillende projecten rond onder meer de ontwikkeling van postprocessoren, cost estimation en milieuvriendelijke productietechnologie.

Het hoofdstuk Agoria

In 1999 ging hij bij Agoria aan de slag als verantwoordelijke voor de business group Gears & Transmissions. Hij ontwikkelde een succesvolle Belgische training rond tandwieltechnologie, waaruit later het Europese trainingsprogramma Eurotrans Gears Training on Design and Geometry uit voortkwam. Deze drieweekse training wordt ook vandaag nog steeds georganiseerd.

Dirk stond ook mee aan de wieg van Flanders Mechatronics en Flanders Mechatronics Technology Centre. 

Focus op normalisatie

Bij de ingang van de nieuwe wet rond normalisatie, startte Dirk de activiteiten van sector operator Sirris-Agoria in opdracht van het Belgische Normalisatiebureau (NBN). Gedreven om zijn taak zo goed mogelijk te doen, wist hij het NBN te overtuigen om een training te organiseren voor normalisatie-experten. “Een prestatie waar ik nog steeds erg trots op ben”, zegt hij zelf. Sirris-Agoria was toonaangevend in het gebruik van nieuwe tools om normalisatietaken te automatiseren.

Als secretaris van de Europese normalisatiecommissie CEN/TC 133/WG8 was hij mee verantwoordelijk voor de ontwikkeling van 9 nieuwe standaarden die 100% werden goedgekeurd. Na het volgen van de ISO (International Organization for Standardization) secretariaatstraining, werd hij commissiemanager voor ISO/TC 18 zinc.

Vandaag is Dirk niet alleen de nieuwe Secretaris-Generaal van het BEC, maar ook board member van NBN.

Carrière ‘in de lift’

In zijn rol als manager van de business group Lifts, speelde hij een sleutelrol bij de herschikking van het KB rond de veiligheid van liften. Hij voerde een haalbaarheidsstudie uit naar een digitaal liftboek (CE-conformiteit, registratie van keuring en onderhoud, …) en overtuigde de FOD Economie om deze applicatie te ontwikkelen. Voor de European Lift Association (ELA) organiseerde hij als voorzitter van de communicatiecommissie verschillende succesvolle conferenties. Hij ontving tweemaal de ELA-prijs voor de best presterende nationale vereniging.

Uitdagingen voor het BEC

Dirk ziet een grote uitdaging voor het BEC in de snelle elektrificatie en de evolutie naar slimme installaties. “Het traditionele onderscheid tussen mechanische en elektrische apparatuur vervaagt. Beide werelden versmelten en raken met elkaar verbonden. Daarom moet de elektrotechnische commissie meer connecties maken om zo te profiteren van bestaande expertise.”

Naast de sterke focus op de ontwikkeling van normen, ziet hij ook potentieel in het verklaren van normen. “Gebruikmakend van de kennis die verborgen zit in technische commissies, moeten normen worden uitgelegd aan de bredere wereld van normgebruikers. Er zijn mogelijkheden om samen te werken met sterkere communicatiepartners om de elektrotechnische normalisatie buiten de elektrotechnische gemeenschap bekend te maken. In België weten normgebruikers niet waar ze hun normen moeten kopen. Het is een uitdaging voor BEC om samen te werken met sterke partners voor de verkoop van elektrotechnische standaarden.”

Meer weten over normalisatie?

Dirk De Moor is Lead Expert Normalisatie bij Agoria. Op het event Acumen, van 18 tot en met 21 oktober, staan heel veel sessies rond normalisatie op het programma: eHealth, brandveiligheid, AI, inleiding tot normalisatie, enz.

Ontdek alle normalisatiesessies op www.agoria.be/acumen.
Was dit artikel nuttig?