Geen vuiltje aan de lucht | Agoria

Geen vuiltje aan de lucht

Afbeelding
Gepubliceerd op 16/09/21 door Vickie Dekocker
De vierde schoolweek is gestart en al meer dan 5.300 Leerlingen zitten in quarantaine. De roep naar aangepaste maatregelen voor het onderwijs staat hoog op de agenda. Overal wordt een CO2-meter verwacht, behalve in de klassen. Nochtans ligt het antwoord voor de hand. Peter Demuynck, Algemeen Directeur Agoria Vlaanderen, pleit nogmaals resoluut voor "meten is weten", dus ook CO2-meters in de klassen. Alleen zo houden we de scholen open.

Opstart hoger onderwijs vrijwaren

Het basis- en secundair onderwijs zijn voltijds gestart en dat wil iedereen zo houden. Goede ventilatie is belangrijk voor alle binnenruimtes, ook voor klaslokalen die intensief gebruikt worden door heel wat personen tegelijk. Vele scholen vonden een (tijdelijke) oplossing in het openzetten van de ramen. Gelet op de comfortproblemen (tocht, geluidsoverlast, …) denken echter steeds meer scholen aan de installatie van een ventilatiesysteem.

En dat is nodig, niet enkel op de korte termijn maar ook op de lange termijn. Na 3 weken schoollopen zijn er reeds 5.300 leerlingen die in quarantaine zitten en de lessen niet meer voltijds kunnen volgen. Deze week is ook het hoger onderwijs gestart, waarbij nog grotere groepen van studenten terug in de aula’s van onze hoger onderwijsinstellingen zullen vertoeven. Bovendien dateert een deel van het onderwijspatrimonium uit een tijdperk waarin er nog niet voldoende aandacht was voor goede ventilatie.

CO2-meters: eerste stap in betere ventilatie

Ik roep scholen op om het momentum aan te vatten en bij de gevraagde subsidies vanuit scholen aan Agion (Agentschap voor infrastructuur in het Onderwijs) de eerste stappen te zetten naar professionele installatie. Het kabinet-Weyts heeft hiervoor speciaal een verkorte procedure in het leven geroepen om de administratieve planlast te reduceren.

Scholen kunnen hierbij gebruik maken van de Schoolventilatiegids van Agoria Vlaanderen, die in samenwerking met koepels en netten werd opgemaakt.

Schooldirecties, inrichtende machten, preventieadviseurs en leerkrachten vinden in deze brochure een duidelijk overzicht van de verschillende mogelijkheden. De eerste stap is het contacteren van de preventieadviseur. Een handige beslissingsboom helpt om het meest geschikte systeem te kiezen.

Niemand wil het aantal leerlingen of studenten in quarantaine laten toenemen en een scenario van het voorbije schooljaar herhalen. De middelen zijn voorzien, de verkorte procedure is opgemaakt, Waar wachten we op?

Peter Demuynck
Algemeen directeur, Agoria Vlaanderen

Was dit artikel nuttig?