Staking: Zeven op de tien technologiebedrijven getroffen, in 30% meer dan driekwart activiteitsverlies | Agoria

Staking: Zeven op de tien technologiebedrijven getroffen, in 30% meer dan driekwart activiteitsverlies

Afbeelding
Gepubliceerd op 30/03/21
Zeven op de tien technologiebedrijven zijn getroffen door de nationale stakingsdag van ACV en ABVV. Bij dertig procent van de technologiebedrijven bedraagt het verlies van activiteit zelfs meer dan vijfenzeventig procent. Onder hen industriële bedrijven met verschillende honderden arbeiders. Dat blijkt uit cijfers van Agoria.

“Onder de getroffen ondernemingen vallen verschillende bedrijven die het al niet makkelijk hebben in de huidige economische en gezondheidscontext”, zegt Bart Steukers, directeur Context en vanaf 1 april CEO van Agoria. Bovendien zien een aantal bedrijven zich genoodzaakt hun productiecapaciteit terug te schroeven wegens huidige moeilijkheden met de bevoorrading van chips en halfgeleiders. En door de blokkering van het Suezkanaal dreigen onder meer technologische onderdelen met vertraging te worden geleverd.

ACV en ABVV voeren vandaag actie voor meer loon, nadat het tweejaarlijks interprofessioneel overleg tussen bonden en werkgevers over de loonmarge - de maximale opslag die mogelijk is in een periode van twee jaar - op de klippen is gelopen. De vakbonden vinden een loonstijging van 3,2 procent (0,4 procent plus de automatische loonindexering van 2,8 procent) in deze tijden onvoldoende.

Bart Steukers roept de vakbonden op om meteen terug aan tafel te gaan en daar de discussie te voeren binnen de mogelijkheden van het wettelijk kader. Dat garandeert dat de loonkost competitief blijft zodat onze technologische bedrijven de toekomst verder vorm kunnen geven. “In plaats van het land plat te leggen, moeten we nu onze technologisch geïnspireerde bedrijven competitief houden om zo duurzame werkgelegenheid te creëren en in te spelen op de economische relance. En niet heel het land proberen plat te leggen om uit te vechten wie er nu recht heeft op eventuele meerwinsten bij vijf procent van de bedrijven in ons land”, besluit Bart Steukers.

Bijna 2000 bedrijven zijn lid bij Agoria. In de technologiesector in ons land werken zo’n 310.000 mensen.

Was dit artikel nuttig?