De veiligheids-en defensie-industrie, een sleutelsector voor het herstel van de Belgische economie | Agoria

De veiligheids-en defensie-industrie, een sleutelsector voor het herstel van de Belgische economie

Afbeelding
Gepubliceerd op 10/09/20
In een wereld waar de veiligheidssituatie meer en meer labiel en onzeker is, zijn de strijdkrachten en ordehandhavingsdiensten hoekstenen om de veiligheid van onze burger en aldus het voortbestaan van onze maatschappij te verzekeren. De veiligheids- en defensie-industrie levert voortdurend innoverende oplossingen om tegemoet te komen aan de noden van onze veiligheidsdiensten en de veiligheidsbehoeften van onze burgers.

De veiligheids-en defensie-industrie in België is :

  • Een hoogtechnologische sector met producten voor zowel civiel als militair gebruik ;
  • 66 bedrijven waaronder meer dan 60% KMO’s;
  • 15.000 werknemers;
  • 4,3 miljard euro jaarlijkse omzet, gemiddeld.

Deze zomer heeft de Belgische Veiligheids- en Defensie-Industrie haar visie "Samen voor een veiligere wereld" 

Afbeelding
uitgegeven.

De COVID-19 crisis brengt bijkomende onzekerheden, ook voor de sector met o.a. de verwachting van een langdurige economische crisis, een daling van de vraag (vooral op de exportmarkt), het verlies van industriële capaciteit, toenemende concurrentie en verlies in competitieve slagkracht.

In deze crisis zijn economische herstelmaatregelen noodzakelijk, zowel op Europees als op Belgisch vlak. Onze buurlanden finaliseren hun herstelplannen. Hierbij betrekken ze niet alleen hun veiligheids-en defensie-industrie, maar heeft deze sector een belangrijke rol als voortrekker. België kan en zou dit ook moeten doen.

De Belgische Veiligheids-en Defensie-Industrie vraagt aan de volgende federale regering:

  • Een Nationaal Veiligheidsplan inclusief een meerjarig investeringsplan, in lijn met de veiligheidsbehoeften en ambities van het land en met minimaal het behoud van het huidig investeringsplan voor Defensie;
  • De deelname aan de grote Europese ontwikkelingsprojecten inzake defensie;
  • Een ambitieus O&O-plan voor veiligheid en defensie, in echt partnerschap tussen overheid, de onderzoeksinstellingen en de industrie;
  • Een duidelijk en, op Europees vlak, uniform regelgevend kader om de sector te helpen zowel voor de Belgische markt als bij de export.
Was dit artikel nuttig?