Over ons | Agoria

Over ons

Agoria baant het pad voor alle technologisch geïnspireerde bedrijven in België die door de ontwikkeling of toepassing van innovaties vooruitgang in de wereld nastreven en die samen ruim 310.000 werknemers vertegenwoordigen.

Improving quality of life

De acties, dienstverlening en standpunten van Agoria gaan over:

Ze hebben tot doel om al wie door technologie en innovatie geïnspireerd is te verbinden, het succes van bedrijven te verhogen en een duurzame toekomst vorm te geven.

Onze leden

Benieuwd welke bedrijven lid zijn van Agoria en wat ze misschien voor uw bedrijf kunnen betekenen?

Ontdek het hier

 

In het hart van de technologische industrie
Het verhaal van Agoria begint in 1946 onder de naam Fabrimetal, voluit de ‘Federatie van de ondernemingen der metaalverwerkende nijverheid’. Die organisatie werd in 1946 gecreëerd op de fundamenten van de in 1906 opgerichte Fédération des constructeurs. Fabrimetal groepeerde op zijn hoogtepunt 1200 ondernemingen uit de metaalverwerkende nijverheid, de elektrische constructie en de verwerking van kunststoffen.

Op 9 november 2000 werd de naamsverandering van Fabrimetal naar Agoria bekendgemaakt. De oude benaming verwees te veel naar de metaalverwerkende sector, terwijl de praktijk en ook de visie geëvolueerd waren en inmiddels ook heel wat andere bedrijven, o.a. uit de ICT-sector, zich door Agoria lieten ondersteunen.

Vandaag verenigt Agoria bijna 2000 technologiebedrijven uit de maakindustrie, de digitale en de telecomsector, waarvan 70 procent kmo’s. Het is daarmee de grootste partij binnen het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Agoria beschikt over zo’n 200 medewerkers en heeft kantoren in Brussel, Antwerpen, Gent, Luik en Charleroi.

Agoria heeft bovendien een eigen technologiecentrum, Sirris, dat bedrijven ondersteunt bij het invoeren van nieuwe technologieën in hun producten, processen en business.

De technologiebedrijven vormen in België de sector met de hoogste toegevoegde waarde (39 miljard euro in 2019) en hoogste reële economische groei (11,5 % sinds 2015). In 2019 bedroeg de omzet van de sector 132 miljard euro, de investeringen meer dan 4 miljard euro.

 

Bestuur

Bestuursorgaan

Bestuursorgaan

Bekijk hier de samenstelling van Agoria's bestuursorgaan 2019-2022.

vlaanderen

Directieraad Agoria Vlaanderen

Bekijk hier de samenstelling van de Directieraad Agoria Vlaanderen 2019-2022.

brussel

Directieraad Agoria Brussel

Bekijk hier de samenstelling van de Directieraad Agoria Brussel 2019-2022.

wallonie

Conseil de direction d’Agoria Wallonie

Bekijk hier de samenstelling van de Conseil de direction d’Agoria Wallonie 2019-2022.

 

Waar Agoria voor staat

In ons dienstenoverzicht (onder 'aanbod' in de menu) ontdekt u welke concrete ondersteuning Agoria biedt aan bedrijven en business clusters. Vaak, maar niet altijd, is lid worden een voorwaarde om ervan te kunnen gebruikmaken.

Daarnaast vestigen we graag nog uw aandacht op enkele andere initiatieven die ons wegens hun directe maatschappelijke impact bijzonder nauw aan het hart liggen:

Be The Change

Be The Change

Met 'Be the change' zet Agoria sterk in op levenslang leren in het kader van een sterk digitaliserende arbeidsmarkt.

Lees meer
Factory of the future

Factory of the future

Laat u inspireren door bedrijven die het Factory of the Future-label hebben behaald of op weg daar naartoe zijn.

Lees meer
DigiCoach

DigiCoach

Agoria zet met het 'DigiCoach'-programma in op de verdere digitalisering van organisaties groot en klein.

Lees meer
Agoria Solar Team

Agoria Solar Team

Agoria is hoofdsponsor van het Agoria Solar Team, een team van Belgische studenten dat ernaar streeft de meest innovatieve en efficiënte zonnewagen te bouwen.

Lees meer
Ambition Channel

Ambition Channel

Al het nieuws van Belgische technologiebodem gebundeld, dat is Agoria’s Ambition Channel!

Lees meer
Standpunten

Standpunten

Laat uw stem klinken en geef mee vorm aan het beleid. Ontdek hoe uw visie impact heeft op collectieve standpunten van Agoria.

Lees meer
Young Professionals

Young Professionals

Agoria’s Young Professionals Network is een exclusieve kennisdelings- en netwerkcommunity voor professionals tussen 18 en 35 jaar.

Lees meer
FAQ Corona

FAQ Corona

De verspreiding van het coronavirus zorgt voor heel wat vragen bij de Belgische technologiebedrijven. Onze experts volgen de situatie op de voet.

Lees meer

 

Hieronder vindt u Agoria’s statuten en huishoudelijk reglement, onze Antitrust Code of Conduct, Code of Ethics en de algemene voorwaarden van onze dienstverlening.