Eredoctoraat van UGent voor directeur-generaal van kernfusieproject ITER | Agoria

Eredoctoraat van UGent voor directeur-generaal van kernfusieproject ITER

Gepubliceerd op 20/04/12 door Christian Dierick

België pionier in plasmaverhitting voor fusie

Ons land is al 35 jaar betrokken in het internationale kernfusieonderzoek via de Belgische Fusie-Associatie, die bestaat uit het Instituut voor Plasmafysica van de Koninklijke Militaire School, het SCK/CEN en de ULB.

België was onder meer pionier in de ontwikkeling van speciale microgolfantennes waarmee de brandstof voor kernfusie (deuterium en tritium, twee varianten van waterstof) in een plasmatoestand tot op 150 miljoen graden moet worden gebracht om netto-energieproductie door fusiereacties mogelijk te kunnen maken.

Oprichting Belgische industriecel voor ITER

Kort nadat een internationale consensus was ontstaan, eind 2006, over de locatie voor de bouw van de eerste kernfusiereactor ter wereld die 10 maal meer energie moet opbrengen dan men erin stopt, besloten diverse landen via nationale ITER-contactcellen hun industrie warm te maken voor de diverse aanbestedingen voor de bouw van de gigantische ITER-reactorinfrastructuur. Die is intussen al een flink eind gevorderd in de Provence in Zuid-Frankrijk.

Wie zich een idee wil vormen van het hart van deze enorme machine kan op http://www.iter.org/video#  terecht voor de video met de naam “Iter assembly (6:43)”. De funderingen voor het tokamak gebouw – een van de 39 toekomstige gebouwen op de ITER-site in Cadarache- zijn in volle uitvoering…

Belangrijk is dat méér dan 40% van de 15 miljard euro aan contracten door de ITER-organisatie exclusief zal worden gegund aan Europese bedrijven, via een speciaal daartoe opgericht agentschap in Barcelona (F4E: http://fusionforenergy.europa.eu/). De overige aanbestedingsloten (telkens een tiental procent van de totale investering) gaan naar de VS, Rusland

De rest is gereserveerd voor Agoria leden