Punch Powertrain werkt aan revolutionaire vliegwiel-hybride transmissie | Agoria

Punch Powertrain werkt aan revolutionaire vliegwiel-hybride transmissie

Gepubliceerd op 15/08/12 door Peter Ansoms
Punch Powertrain uit Sint-Truiden is vergevorderd met de ontwikkeling van een Continu Variabele Transmissie (CVT) met ingebouwd vliegwiel. De combinatie van CVT en vliegwiel maakt het mogelijk om bij het remmen de anders verloren energie op te slaan in het vliegwiel. Deze energie kan bij acceleraties gerecupereerd worden. Hierdoor moet het normverbruik met 20% kunnen verminderen. Bij stadsverkeer kan dit zelfs oplopen tot 30%.

Het onderzoeksproject loopt in samenwerking met een aantal Nederlandse partners, waaronder Drivetrain Innovations (DTI) en de Technische Universiteit van Eindhoven (TU/e). Het principe van een vliegwiel-hybride is niet nieuw, maar door te veel beperkingen in de elektronica was de aansturing van dit complexe systeem decennia lang niet mogelijk. Mede dankzij de nodige investeringen in personeel en technologieën is Punch Powertrain nu wel in staat om deze technologie verder te ontwikkelen.

Het concept van een vliegwiel laat zich in een voertuig alleen toepassen in combinatie met de zogenaamde CVT’s waarvan Punch Powertrain wereldwijd de enige onafhankelijke ontwikkelaar en producent is. Op manuele transmissies of getrapte automaten laat het systeem zich niet toepassen.

www.punchpowertrain.com  

 
Doet uw onderneming het ook goed?
Een bijzondere bestelling, innovatie, uitbreiding, overname, onderscheiding ...? Laat het ons weten! We publiceren uw bericht in onze nieuwe rubriek 'Good News' op www.agoria.be maar ook in deze rubriek in Agoria Online en in het magazine Industrie Technisch Management.

Stuur een tekstje van max. 20 regels (liefst met foto) naar redactie@agoria.be
 

De rest is gereserveerd voor Agoria leden

Gerelateerde thema's