Europees Parlement in de bres voor de spoorwegindustrie | Agoria

Europees Parlement in de bres voor de spoorwegindustrie

Gepubliceerd op 17/06/16 door Jean-Marc Timmermans

Het Europees Parlement heeft op 9 juni met een grote meerderheid een resolutie gestemd waarmee ze ‘dringende actie’ wil nemen om de Europese leveranciers van spoorwegmateriaal te versterken in het licht van de toenemende internationale concurrentie. 

De ‘resolution on the competitiveness of the European railway industry’ (2015/2887) werd gesteund door Europarlementslid Martina Werner en aangenomen door de Commissie Industrie van het Europees Parlement op 7 april. De resolutie steunt op de doelstellingen van de Europese Commissie omtrent ‘smart sustainable and inclusive growth’ en op de white paper voor Transport van 2011 en benadrukt de strategische relevantie van deze sector die ongeveer 400.000 mensen tewerkstelt en goed is voor 46% marktaandeel. 

Volgens de resolutie staat de EU grotendeels open voor concurrenten uit derde landen, maar hebben sommige landen toch barrières die de Europese toeleveringsindustrie voor spoorwegmateriaal discrimineren. Verder stelt de resolutie dat sleutelconcurrenten een vrij agressieve expansiepolitiek voeren naar andere delen van de wereld, vaak met sterke politieke en financiële steun van hun thuisland en roept op tot een level playing field om jobs en knowhow in Europa veilig te stellen. 

De Europese Commissie wordt verzocht om een coherente handelsstrategie op te zetten en om ervoor te zorgen dat nieuwe handelsakkoorden specifieke bepalingen omvatten om de toegang tot de markt aanzienlijk te verbeteren, in het bijzonder met betrekking tot het probleem van de verhoogde lokalisatie. 

De ITRE-commissie wil meer kleine bedrijven betrekken bij het onderzoek en innovatie van het spoor en lanceert een voorstel om een forum op te richten op Europees niveau dat gevestigde bedrijven samenbrengt met nieuwe spelers die innovatieve ideeën kunnen aanbrengen voor potentiële applicaties in de spoorwegsector, in het bijzonder op vlak van digitalisering. 

De nood is hoog om de juiste competenties te vinden om de sector van toeleveranciers van spoorwegmateriaal veilig te stellen in de toekomst. Daarom roept de resolutie ook op tot een Europese training- en opleidingsstrategie, samen met grotere inspanningen om de visibiliteit van de spoorwegsector te vergroten naar jonge ingenieurs toe. 

De Europese spoorwegbond UNIFE is verheugd over de goede timing van de resolutie. Directeur-Generaal Philippe Citroën dringt aan bij Commissaris Bieńkowska om kennis te nemen van de sterke boodschap van het Europees parlement en roept de Commissie op tot een gestructureerde industriële dialoog in de komende weken. Ook de Duitse spoorwegbond VDB verwelkomt de beslissing als een duidelijk politiek engagement voor de spoorwegindustrie. Voorzitter Volker Schenk voegt nog toe dat de ontwikkeling van een klimaatvriendelijke en digitale mobiliteit op een spoor een belangrijke industriële kracht is van Europa.

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde thema's