Eerste SportsTech Belgium Summit brengt ecosystemen van sport en technologie samen | Agoria

Eerste SportsTech Belgium Summit brengt ecosystemen van sport en technologie samen

Afbeelding
Roberto Martinez (g), Coach of the Red Devils and Many Leroy (d), Director Marketing & Communication Royal Belgian FA
Gepubliceerd op 14/10/21 door Sarah Godard
Op donderdag 14 oktober 2021 brachten Agoria, de Koninklijke Belgische Voetbalbond en Wallifornia het kruim uit de wereld van sport- en entertainmenttechnologie samen op de eerste SportsTech Belgium Summit. Deze bijzondere ontmoeting vond plaats op een unieke locatie, nl. in het prestigieuze Proximus Basecamp. Een van de deelnemers was alvast de trainer van de Rode Duivels, Roberto Martinez. Op de affiche o.a. de lancering van een acceleratieprogramma en een SportsTech village met meer dan 60 professionele exposanten.

De markt van de sporttechnologieën zit al verschillende jaren op een sterk groeipad. Steeds meer Belgische bedrijven zijn actief in dit marktsegment op zeer uiteenlopende technologische domeinen zoals data-analyse voor ondersteuning van de coaching, sportweddenschappen of beveiliging. Innovatie en ondernemerschap in deze sector met hoge toegevoegde waarde ondersteunen is dus cruciaal en vormt een echte uitdaging voor België. 

Het is vanuit dit perspectief dat SportsTech Belgium is ontstaan, een programma op initiatief van Agoria, de Koninklijke Belgische Voetbalbond en Wallifornia. Het doel: de actoren op de kruising van technologie en sport samen te brengen en te ondersteunen en België het voortouw te laten nemen in dit ecosysteem in volle ontwikkeling. 

“Te veel Belgische startups die actief zijn in de wereld van de sport moeten de internationale toer op gaan om financiële en structurele steun te vinden voor de ontwikkeling van hun activiteiten. SportsTech Belgium stelt zich tot doel het verbindingspunt te worden tussen de bedrijfswereld en de sportorganisaties, door ondernemersactiviteiten te bevorderen en sporttechnologieën van wereldniveau in de kijker te zetten”, zegt Nicolas Bourdon, voorzitter van de Sports & Entertainment Technology Club van Agoria en CMO van EVS.

Een top over sporttechnologie

De SportsTech Belgium Summit vond plaats op de site van het Proximus Basecamp, het nationaal trainingscentrum van de Koninklijke Belgische Voetbalbond in Tubeke, en vormt de speerpunt van deze nieuwe innovatiehub in België. Die wil de nieuwe ontmoetingsplaats worden voor alle ondernemingen en actoren die dagelijks bezig zijn met sport en technologie.

“Talent, fysieke capaciteiten, maximale inzet en winnersmentaliteit blijven de basis voor topprestaties in de sport. Maar als je de beste wil blijven, kun je niet meer zonder de hulp van de sporttechnologie. De jongste jaren is deze technologie een echte gamechanger geworden met een vrijwel onbeperkt gamma tools om sportprestaties te meten en te verbeteren”, meent Roberto Martinez, de trainer van de Rode Duivels, naar aanleiding van de top. 

Als eerste B2B-evenement van deze omvang over sporttechnologie in België bracht de SportsTech Belgium Summit meer dan 60 exposanten samen, die hun laatste innovaties op diverse domeinen van de sportechnologie zullen presenteerden. Er waren daarnaast ook keynotes door vooraanstaande en invloedrijke personaliteiten uit de sector zoals Manu Leroy (Marketing Director @RBFA), Jan Stryckers (CEO & co-Founder @Raw Stadia), Kevin Vermeulen (CEO @ProSoccer data), Léa Bayssat (Product Marketing Manager Sports @Facebook) en Rohn Malhotra voor de afsluitende toespraak.

“Door deze top te organiseren wil Agoria de infrastructuur van Tubeke in de kijker zetten, want die gaat een demonstrator worden voor de technologiebedrijven die actief zijn in de sport in het algemeen. Het ontbrak ons aan dergelijke structuur om onze bedrijven in staat te stellen hun talrijke innovaties op dit domein te tonen. Het doel is ook er een attractiepool voor nationale en internationale startups van te maken om zo een echt ecosysteem te creëren”, legt Clarisse Ramakers, directeur van Agoria Wallonie, uit. 

Een 100% SportsTech acceleratieprogramma

Bovendien, om de groei en expansie van startups en scale-ups actief in de sector van de sporttechnologie te bevorderen, zal Sportstech Belgium 10 veelbelovende startups begeleiden tijdens een uniek programma dat gedurende twee maanden (van 15 november 2021 tot 14 januari 2022) zal worden georganiseerd. 

“Wij begeleiden al meer dan 5 jaar startups die in de entertainmentsector actief zijn. Een van de doelstellingen is ze te helpen de minder bekende aspecten van deze sector te ontdekken door de sector te decompartimenteren en ze te helpen hun product of dienst te valideren. Het succes van het acceleratieprogramma is deels te danken aan de mogelijkheden om startups in contact te brengen met de juiste expert of investeerder op het juiste moment en dit alles te faciliteren”, aldus Gérôme Vanherf, mede-oprichter van Wallifornia.

Het internationaal gerichte acceleratieprogramma SportsTech Belgium is er voor startups die technologieën voor de volgende domeinen ontwikkelen: ‘Activity & Performances’, ‘Fans & Content’, ‘Management & Organisations’ en ‘Smart Places’. Naast bevoorrechte toegang tot een investeerdersgemeenschap wil het de deelnemende startups laten netwerken met internationale experts van hoog niveau en unieke infrastructuren ter beschikking stellen.

Was dit artikel nuttig?