Event van Food & Beverage Technology Club met Jacques Crahay, CEO COSUCRA | Agoria

Event van Food & Beverage Technology Club met Jacques Crahay, CEO COSUCRA

Afbeelding
Gepubliceerd op 22/10/20 door François de Hemptinne
De Food & Beverage Technology Club mocht op 1 oktober Jacques Crahay, CEO van COSUCRA, en Bernard Castermant, Operation Director, ontvangen. Zij lichtten aan de aanwezige leden de technologische challenges van het bedrijf toe: "De eisen om de kosten te beheersen, de time-to-market voor nieuwe producten te verkorten en te voldoen aan internationale regelgeving zetten de voedselverwerkende industrie onder zware druk. Inefficiëntie in de hele toeleveringsketen terugdringen is vandaag dan ook van het grootste belang.”

COSUCRA ontwikkelt en produceert natuurlijke voedselingrediënten afkomstig van lokaal geteelde cichorei en erwten. Het bedrijf heeft 300 medewerkers in dienst, verdeeld over drie productievestigingen. COSUCRA is niet alleen een leverancier, maar ook een partner van hun klanten, met markt- en technische expertise, uitgebreid klinisch onderzoek en assistentie op het gebied van regelgeving. COSUCRA werkt samen met meer dan 400 voedingsmiddelenfabrikanten die hun producten gebruiken in meer dan 1000 referenties wereldwijd.

 

Afbeelding

Technische uitdagingen van COSUCRA

1. Verbeteringen in de productie

Van alle producten zijn voedingsmiddelen misschien wel het moeilijkst om te produceren. “Consistentie is van essentieel belang, en dat vereist doordachte en gecontroleerde bewerkingen en processen. Voeg daarbij nog de extra netheid en andere maatregelen die nodig zijn om de voedselveiligheid te handhaven en je zit met een complexe productieomgeving.”

“Het is belangrijk om de efficiëntie van uw lijn te optimaliseren en zo een hoog rendement te behouden”, legt Jacques Crahay uit. “Er zijn veel factoren waar rekening mee moet worden gehouden tijdens uw optimalisatietraject, waaronder verbeteringen in de bedrijfsvoering, processen, apparatuur, productiviteit, automatisering, technologie, veiligheid, training enz.”

2. Nieuwe verpakkingslijn op de site waar erwten worden verwerkt (aan de gang)

“De eisen om de kosten te beheersen, de time-to-market voor nieuwe producten te verkorten en te voldoen aan internationale regelgeving zetten de voedselverwerkende industrie onder zware druk. Inefficiëntie in de hele toeleveringsketen terugdringen is vandaag dan ook van het grootste belang. Daardoor wordt ERP (Enterprise Resource Planning) steeds vaker onmisbaar en zijn veel bedrijven bezig met een transformatie van hun verpakkingsactiviteiten. Maar omdat de implementatie van ERP-technologie een ingewikkelde aangelegenheid kan zijn, hebben veel bedrijven ervan afgezien.”

3. Optimalisatie van de productie

“Een efficiënt kwaliteitsmanagementproces tijdens het verpakken helpt het risico te verkleinen dat producten moeten worden teruggeroepen of dat verspilling optreedt. Een MES (Manufacturing Execution System) brengt een nieuw niveau van flexibiliteit en controle in de hele organisatie en maakt een gesloten kwaliteitsmanagementproces mogelijk. Door realtimedata te verzamelen kunnen problemen tijdens het verpakkingsproces worden gemanaged, wat betekent dat ze meteen en op een gestroomlijnde en efficiënte manier worden aangepakt.”

4. Optimalisatie van het onderhoudsmanagement

“Zoals de meeste activa-intensieve sectoren is de voedings- en drankenindustrie afhankelijk van de uptime van haar activa, die inkomsten genereren. Door de downtime van apparatuur te minimaliseren, kunnen bedrijven meer produceren met hun uitrusting. Bij dat resultaat speelt onderhoud een belangrijke rol.”

“Door de prestaties van de activa te maximaliseren met behulp van efficiënte processen en tools, kunnen voedings- en drankenproducenten de kosten onder controle houden en voldoen aan verschillende onderhoudsvereisten.”

5. Implementatie van Sales & Operations Planning (S&OP) (aan de gang)

“Hoewel vraag en aanbod volatiel zijn, staan voedingsproducenten onder druk om de verkoop te vergroten en de marges te vrijwaren. Ze moeten snel een optimaal leveringsplan uitwerken waarmee ze ogenblikkelijk kunnen inspelen op veranderingen in de vraag van de klanten. Traditionele S&OP's kunnen dat niet waarmaken.

Om de marges te maximaliseren, zijn in het S&OP-proces drie dingen belangrijk:

  • Beschikken over de juiste informatie op het juiste moment
  • Het juiste type analytics gebruiken om te achterhalen hoe de volatiliteit kan worden beperkt, de kosten kunnen worden verlaagd en de doelstellingen inzake marges kunnen worden gehaald
  • Dit allemaal bundelen in een end-to-end, in-line, geautomatiseerd en dynamisch proces voor kosten- en voorraadbeheer”

6. Doorstroming van poeders

“Om een hogere productie-efficiëntie en productkwaliteit te bereiken in sectoren waar met poeders wordt gewerkt, is een voorspelbare doorstroming van poeder van groot belang om situaties van ontoereikende capaciteit en productieonderbrekingen te voorkomen aangezien daardoor kostbare productietijd verloren gaat.

Zo maakt de voedingsindustrie intensief gebruik van verticale reservoirs of silo's om poeder op te slaan. Een onregelmatige stroom van poeder uit die opslagelementen is een belangrijke oorzaak van verlies van productiecapaciteit en slechte producten.”

Afbeelding

Voor meer informatie over de activiteiten van de Food & Beverage Technology Club kunt u contact opnemen met François de Hemptinne (francois.dehemptinne@agoria.be).

Was dit artikel nuttig?