Tobii neemt Phasya over om aanbod in automotive en andere verticale sectoren te versterken | Agoria

Tobii neemt Phasya over om aanbod in automotive en andere verticale sectoren te versterken

Afbeelding
Gepubliceerd op 12/08/21 door Nele Laus
Tobii, wereldleider op het domein van eyetracking, heeft bekend gemaakt dat het een overeenkomst heeft ondertekend om Agoria-lidbedrijf Phasya over te nemen, een innovatieve aanbieder van software om fysiologische en cognitieve toestanden te monitoren die menselijk gedrag beïnvloeden.

De op AI gebaseerde software van Phasya analyseert met toonaangevende nauwkeurigheid biometrische signalen zoals oogbewegingen of hartslag om cognitieve toestanden te monitoren, waaronder slaperigheid, cognitieve belasting en gebrek aan concentratie. De algoritmes van het bedrijf worden geïntegreerd in alle bestuurdersmonitoringsystemen (Driver Monitoring Systems – DMS) om inzicht te krijgen in de gevolgen van de toestand waarin de bestuurder verkeert op veiligheid, rijervaring en comfort. De oplossingen van Phasya kunnen ook worden toegepast in sectoren zoals de luchtvaart, de spoorwegen en consumentenelektronica. De oplossing steunt op meer dan tien jaar doorgedreven onderzoek in samenwerking met de Universiteit Luik.

De technologie van Phasya en zijn lange ervaring met de ontwikkeling en validatie van algoritmes om cognitieve toestanden te beoordelen zijn uiterst complementair met de expertise en de eyetrackingtechnologie van Tobii. De overname betekent een aanwinst voor het bestuurdersmonitoringsysteem van Tobii, Tobii DMS, dat vandaag werd bekendgemaakt. Het opent ook nieuwe mogelijkheden om informatie over cognitieve toestanden te gebruiken op andere markten, zoals VR, AR, wetenschappelijk onderzoek en gaming, wat grote synergieën biedt. Het bedrijf werkt momenteel samen met tal van klanten in de automotive, de technologie- en luchtvaartsector, evenals met toonaangevende brancheorganisaties, waaruit belangrijke relaties voortvloeien waarop Tobii en Phasya kunnen voortbouwen.

Phasya bevindt zich in een prille commercialisatiefase, die nog niet winstgevend is. Dankzij zijn resources en capaciteiten zal Tobii het aanbod van Phasya sneller kunnen commercialiseren. Tobii verwacht dat het bedrijf snel zal groeien door de integratie van de algoritmes in bestaande oplossingen van Tobii maar ook in nieuwe toepassingen, en door de massale marktadoptie van DMS in de automotive in 2024-25.

Henrik Eskilsson, CEO van Tobii: "Tobii en Phasya passen strategisch perfect bij mekaar. Door twee sterke teams met complementaire expertise, producten en klantenrelaties samen te brengen, kunnen we grote synergieën tot stand brengen. We verwelkomen het Phasya-team bij Tobii en kijken ernaar uit om de grenzen voor 'attention computing' te verleggen in de automotive, VR, AR, gaming en op andere markten."

Jérôme Wertz, CEO van Phasya: "Tijdens het proces is steeds duidelijker geworden dat Tobii een fantastische plek is voor Phasya. Doordat we kunnen rekenen op de organisatie van Tobii en zijn solide ervaring met het opschalen van bedrijven, zullen het team en de oplossingen van Phasya hun volledige potentieel kunnen realiseren. We kijken ernaar uit om baanbrekende innovatie te stimuleren en nieuwe mogelijkheden te scheppen in alle sectoren."

Was dit artikel nuttig?