Technologische industrie: herstel met verschillende snelheden | Agoria

Technologische industrie: herstel met verschillende snelheden

Afbeelding
Gepubliceerd op 14/07/21 door Peter Ansoms
In het eerste kwartaal 2021 lag de omzet van de technologische industrie 6% hoger dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. De voorlopende indicatoren laten zien dat de activiteit ook in het tweede kwartaal stevig blijft. Maar in de subsectoren is de dynamiek wel zeer uiteenlopend.

Het herstel van de activiteit in de technologische industrie heeft zich in eerste kwartaal doorgezet. Door de hausse van de koers van de non-ferrometalen, de herneming in de autoassemblage en de dynamische ontwikkeling in de deeltak IT-solutions is het omzetcijfer fors gestegen. In de meeste sectoren zit de activiteit dicht in de buurt van het pre-corona niveau.

Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de situatie in de subsectoren sterk uiteenloopt.

Conjunctuur blijft gunstig

De vraag naar de producten en dienstenp van onze sectoren is zeer dynamisch. De industrie en de bouw hebben zich duidelijk hersteld en de ondernemingen zijn opnieuw beginnen investeren. De gezinsconsumptie ten slotte trekt ook aan, zij het in een lager tempo.

Een en ander heeft tot gevolg dat de NBB-barometer van de technologische industrie op recordpeil staat.

Er blijven niettemin nog enkele ongunstige factoren zoals de sterke prijsstijgingen en zelfs de schaarste van grondstoffen en onderdelen.

Meer informatie in bijgaande nota.

Omzetcijfer van de technologische industrie

Afbeelding

 

Was dit artikel nuttig?