Markt van de Belgische fietsindustrie: overzicht | Agoria

Markt van de Belgische fietsindustrie: overzicht

Afbeelding
Gepubliceerd op 08/10/19 door Jean-Marc Timmermans
In 2018 zijn de verkoopcijfers voor fietsen in België lichtjes gedaald t.o.v. het voorgaande jaar. In totaal werden naar schatting zo'n 485.000 fietsen verkocht. Volgens ramingen is de fietsproductie in België sinds vorig jaar opnieuw gegroeid.

De voorbije jaren is  de groei van import van fietsen vertraagd, al ging het nog steeds om 3% meer dan in 2017. De omzet m.b.t. de totale verkoop is met ca. 11% gestegen t.o.v. vorig jaar. De gemiddelde verkoopprijs van fietsen die in België worden geproduceerd was verschillende jaren op rij gestegen, maar is nu gedaald t.o.v. vorig jaar.

Het marktsegment van elektrische fietsen groeit jaar na jaar en was in 2018 goed voor zo'n 250.000 e-bikes, d.i. een stijging van 14,6% t.o.v. 2017 (bron: Velofollies). De nieuwe categorie van speedpedelecs groeit ook in België. Eind 2018 werden er zo'n 16.000 geteld, waarvan er dat jaar ca. 8.750 nieuwe werden geregistreerd. Dit nieuwe type elektrische tweewieler, dat een snelheid tot 45 km/u haalt, wordt steeds populairder, vooral in Vlaanderen. Het is dan ook een interessant nieuw segment om te volgen.

De overige trends in de Belgische fietsindustrie zijn een sterke focus op high-endproducten om zich te onderscheiden van goedkopere importfietsen, customisering van fietsen met lokale assemblage voor een kortere doorlooptijd bij lagere volumes, toenemende specialisatie in een bepaald segment van de fietsmarkt, een duidelijke toename van elektrische fietsen waarbij ook wordt gemikt op een jonger publiek dan vroeger en een groeiend belang van de business-to-businessmarkt met professionele fietsvloten en fietsleasing-modellen. Dit laatste maakt nieuwe, recurrente businessmodellen mogelijk, ook voor de plaatselijke dealernetwerken. Hoewel het absolute aantal speedpedelecs nog klein is, kan deze categorie ook op steeds meer aandacht rekenen. 

Deze marktanalyse van de Belgische fietsindustrie 

Afbeelding
, opgesteld door Agoria, is ook opgenomen in het Marktprofiel Fietsindustrie 2018 van CONEBI.

Indien u geïnteresseerd bent in het BIMP2018 rapport, met inbegrip van de analyse van de andere deelnemende Europese landen, neem dan contact op met Jean-Marc Timmermans (jean-marc.timmermans@agoria.be).

Was dit artikel nuttig?