Europese productie van gereedschapsmachines licht gestegen | Agoria

Europese productie van gereedschapsmachines licht gestegen

Afbeelding
Gepubliceerd op 25/08/14

CECIMO, de Europese vereniging van gereedschapsmachinefabrikanten, heeft onlangs in Praag haar jaarvergadering gehouden. Daar werden o.a. cijfers over de productie, export, import en verkoop van gereedschapsmachines in de CECIMO-landen bekendgemaakt.

Na de zeer sterke groei van de productie van gereedschapsmachines in Europa tussen 2010 en 2012, wordt voor 2014 een lichte groei van 3% verwacht, dus een vrijwel stabilisatie. De export zal naar verwachting met 2% toenemen tot 18,6 miljard euro, en ook het verbruik binnen Europa zou met 4% groeien. Dat wijst erop dat de investeringen door de Europese industrie standhouden.

In België is de productie van gereedschapsmachines in het eerste kwartaal van 2014 met 30% toegenomen in vergelijking met een jaar eerder. Meer details daarover vindt u op pag. 14 van het CECIMO Statistics Report 

Afbeelding
. Ook de import gaat in stijgende lijn, terwijl de export daalt.

Verloop economische indicatoren in de gereedschapsmachinesector
(in miljard euro – procentueel verschil t.o.v. het voorgaande jaar – schatting voor 2014)

De BRIC-landen (met op de eerste plaats China) zijn, samen met de USA en Zuid-Korea, goed voor bijna 75% van de CECIMO-export naar niet-CECIMO-landen. CECIMO ziet wel bepaalde dreigingen in de komende jaren. Enerzijds zijn er de broosheid van het herstel en het risico op deflatie in Europa en andere ontwikkelde landen, terwijl anderzijds in de groeilanden de groei van de middenklasse en stijgende loonkosten tot een groeivertraging leiden.

Azië grootste afnemer

Zoals onderstaande figuur aangeeft, blijft Azië veruit de grootste afnemer van gereedschapsmachines. De toename van de consumptie sinds 2002 is zonder meer indrukwekkend. Volgens de projecties van CECIMO zal het aandeel van Azië de komende jaren wel stabiel blijven.

U vindt meer gedetailleerde cijfers en statistieken in het Cecimo Statistics Report 2014 

Afbeelding
.

 

Was dit artikel nuttig?