Competitiviteit: België zakt naar 26ste plaats | Agoria

Competitiviteit: België zakt naar 26ste plaats

Gepubliceerd op 07/06/13 door Patrick Slaets
België is in vergelijking met vorig jaar één plaats gezakt in het jaarlijkse klassement van de Zwitserse zakenschool Institute for Management Development (IMD), die de mondiale competitiviteit meet. Ons land staat nu op plaats 26 van 60 landen.

De lijst wordt aangevoerd door de Verenigde Staten, gevolgd door Zwitserland, Hong-Kong, Zweden, Singapore, Noorwegen, Canada, de Verenigde Arabische Emiraten, Duitsland en Qatar.

Eerder had ons land ook al twee plaatsen verloren in de recentste edities van de vergelijkbare WEF- en Doing Business-rangschikkingen.

De drie rapporten meten nochtans de competitiviteit op verschillende manieren.

  1. De Wereldbank focust in de Doing Business-index heel erg op reglementen, vergunningen, financiering en andere obstakels die ondernemers moeten overwinnen om een bedrijf te kunnen starten. In de meest recente rangschikking staat België op plaats 33 van 165 landen.
  2. Het IMD maakt de oefening breder, en meet bijvoorbeeld ook de kwaliteit van onderwijs en wetenschappelijke infrastructuur. Het instituut houdt ook rekening met de internationale handel. In die rangschikking staat België dus op plaats 26 van 60 landen.
  3. Het Wereld Economisch Forum ten slotte legt meer de klemtoon op onderwijs, gezondheidszorg en R&D. Van de drie rapporten scoort België daarom het hoogst in deze laatste rangschikking (plaats 17 van 144 landen).

Gelijklopende analyse

De drie rapporten bieden eenzelfde overzicht van de Europese economie. Aan de top staan de Scandinavische landen en Zwitserland. Dan komen West-Europese landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Telkens staan die landen vóór België. En telkens staat Frankrijk op het vlak van

De rest is gereserveerd voor Agoria leden