“Belgische ICT-markt zal dit jaar met 2% groeien” | Agoria

“Belgische ICT-markt zal dit jaar met 2% groeien”

Gepubliceerd op 18/05/13 door Patrick Slaets
De Belgische ICT-markt blijft (lichtjes) groeien. Net zoals in 2012 verwacht het Europese IT Observatorium (EITO) ook voor 2013 en 2014 een groei van 2% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Vooral de volgende factoren drijven de markt op dit moment:

  • De onwaarschijnlijk forse groei in de verkoop van tablets en smartphones. Ter illustratie, in 2010 werden in België 90 000 tablets verkocht. In 2014 zou dat aantal oplopen tot 853 000 eenheden. Bij de smartphones is een gelijkaardige trend zichtbaar: in 2010 werden 1,4 miljoen smartphones op de Belgische markt gebracht. In 2014 zal dat aantal oplopen tot 3,7 miljoen verkochte exemplaren!
  • De versterkte uitbouw van (mobiele) telecommunicatie- en netwerkinfrastructuur, die uiteraard het gevolg is van de groeiende verkoop van mobiele devices.
  • De verkoop van software blijft eveneens in de lift zitten. Vooral de verkoop van applicatiesoftware (CRM, SCM, content management, administratie, enz..) is en blijft in bijzonder goede vorm verkeren.

Waar winnaars zijn, zijn echter ook altijd verliezers. Een aantal marktsegmenten gaat er fors op achteruit.

  • De grootste verliezer is zeker de markt van telecomdiensten, die al sedert 2010 onafgebroken achteruitgaat. Die terugval is volledig toe te schrijven aan de complete erosie van de vaste telefonie-markt. Ook de omzet in de markt van mobiele telefonie daalt als gevolg van de scherpe prijsconcurrentie.
  • Maar ook de verkoop van pc’s krijgt rake klappen. Vooral de desktop-pc’s en de netbooks gaan erop achteruit. Dit is het gevolg van een combinatie van factoren: scherpe prijsconcurrentie in de markt

De rest is gereserveerd voor Agoria leden