Bedrijvigheid van gieterijen stagneert | Agoria

Bedrijvigheid van gieterijen stagneert

Afbeelding
Gepubliceerd op 02/07/21 door Peter Ansoms
Het herstel van de industriële omzet van de gieterijen is in het eerste kwartaal van 2021 onderbroken. Het bereikte peil steeg niet boven dat van eind 2020 uit en lag 1% onder wat in het eerste kwartaal van vorig jaar werd opgetekend.

Bovendien deden zeven op de tien gieterijen het minder goed dan een jaar eerder. Dit wijst erop dat de vertraging wijdverspreid is in de sector en niet te wijten is aan enkele grote ondernemingen.

Industriële omzet van de gieterijen

 

Conjunctuurverbetering laat op zich wachten

De conjunctuurenquêtes van de NBB laten zien dat verschillende conjunctuurparameters die eind vorig jaar waren gestegen, nu stagneren.

Dat geldt voor de beoordeling van het orderboek, die in de jongste drie enquêtes niet meer is verbeterd. In juni is ongeveer de helft van de deelnemende ondernemingen van mening dat de bestellingen aansluiten bij een 'normale' conjunctuur. Op enkele uitzonderingen na vinden de overige ondernemingen ze nog altijd ontoereikend.

Ook de vooruitzichten voor de komende drie maanden zijn niet verder verbeterd. De vraagvooruitzichten zijn zelfs lichtjes verslechterd: er zijn nu iets meer ondernemingen die op korte termijn een terugval verwachten.

Hetzelfde geldt voor de werkgelegenheidsvooruitzichten, waarbij sinds april enkele gieterijen aangeven dat ze voor de komende drie maanden een achteruitgang zien aankomen.

Was dit artikel nuttig?