Volg de innovatieversnellers: welke I4.0-technologieën versterken de maakindustrie in 2022? | Agoria

Volg de innovatieversnellers: welke I4.0-technologieën versterken de maakindustrie in 2022?

Afbeelding
Gepubliceerd op 22/10/21 door Anje Van Vlierberghe
Een team van vooraanstaande Duitse wetenschappers introduceerde de term “Industrie 4.0” meer dan 10 jaar geleden op de Hannover Messe. Ze voorspelden hoe het Internet of Things in de volgende decennium een paradigmaverschuiving zou teweegbrengen in de maakindustrie. Met “Industrie 4.0” refereerden de wetenschappers naar de vierde industriële revolutie, die gekenmerkt wordt door cyberfysische systemen. Waar staan onze maakindustrie en technologie-aanbieders vandaag, 10 jaar na de introductie van Industrie 4.0?

In een globale economie is het belangrijk om voldoende in te zetten op lokale maakindustrie, zelfs in een regio met hoge lonen. Recent toonde Agoria dit nog aan met de studie “ManuMatters”. Inzetten op innovaties in producten, productietechnologie en vernieuwingen in business modellen is voor onze bedrijven nog steeds even actueel als 10 jaar geleden.

Digitalisering: kans of bedreiging?

De grote hype rond Industrie 4.0 is momenteel gaan liggen – maar tegelijkertijd is er geen twijfel dat digitalisatie de maakindustrie voorgoed zal veranderen, en dus blijft dit topic relevant. Kleine en (middel)grote bedrijven worden momenteel geconfronteerd met externe uitdagingen zoals een moeilijk handelsklimaat, nieuwe vereisten gerelateerd aan duurzaamheid en bovendien merken de meeste bedrijven nog steeds gevolgen van de coronapandemie. Digitaliseren brengt ook interne uitdagingen met zich mee: het is complex, het is moeilijk om de return on investment te berekenen, en er is een gebrek aan voldoende medewerkers met digitale skills.

Doel: applicaties connecteren

Veel maakbedrijven zijn momenteel bezig met technologieën die toelaten om data te verzamelen, op te slaan en te analyseren. Denk hierbij dan vooral aan cloud en (big data of advanced) analytics. De meeste bedrijven zijn ervan overtuigd dat het zinvol is om applicaties te connecteren, en hebben reeds innovaties op dit vlak doorgevoerd. De uitdaging bestaat er momenteel uit om dit proces op een meer holistische manier te benaderen, en niet enkel voor enkele proof-of-concepts of voor domeinspecifieke toepassingen. Te veel bedrijven beschouwen digitalisatie op dit moment nog als een apart proces. Digitalisatie wordt vooral ingezet om de efficiëntie te verhogen, en om de kwaliteit te verbeteren. De maakindustrie wordt meer en meer verweven met de IT-wereld en automatisatie staat daarbij centraal.

De toekomst: IoT, AI, Cloud en Big Data Analytics

Welke digitale technologieën hebben nu wellicht de grootste impact in de volgende decennium? Op basis van uitgebreide bevragingen wordt verwacht dat IoT, AI, Cloud en Big Data Analytics de grootste impact zullen hebben. Voor de maakindustrie wordt deze top 4 verder aangevuld met nanotechnologie, advanced robotics en smart sensors. Van technologieën zoals 3D-printing, augmented reality en edge computing verwacht men een kleinere impact, vooral voor zeer specifieke toepassingen.  

Wenst u uw ervaringen hierover te delen met uw peers uit de maakindustrie en technologie-aanbieders? Schrijf u in voor ons Lerend Netwerk I4.0 Digital Factory.

Bron: The most impactful technologies per the Deloitte The Fourth Industrial Revolution survey 2020 – source and full infographic

Was dit artikel nuttig?