Slimme producten waar je het niet zou vermoeden: hoe een zoutstrooier 'smart' wordt | Agoria

Slimme producten waar je het niet zou vermoeden: hoe een zoutstrooier 'smart' wordt

Afbeelding
Gepubliceerd op 06/12/19
Producten slim maken is een van de belangrijkste trends die we in de digitalisering waarnemen. Een mooi voorbeeld is dat van een bedrijf dat "intelligente" zoutstrooiers produceert.

Data is goud waard

Vroeger stonden heel wat producten op zichzelf, met of zonder intelligentie. Ze hadden één specifieke functie en daar bleef het bij. De meetwaarden van bijvoorbeeld sensoren werden dan doorgestuurd naar een centrale verwerkingseenheid. Vandaag zien we dat steeds meer producten de data die ze generen niet voor zich houden, maar ook ter beschikking stellen van andere toepassingen. Of dat ze met deze data ook zelf al bewerkingen maken die vroeger centraal moesten gebeuren. Als instrumenten of toestellen op die manier intelligenter worden, spreken we van edge computing.

Met de aanwezige data werd (of wordt nog altijd) weinig gedaan. De informatie bleef lokaal op het toestel opgeslagen en na verloop van tijd was ze gedateerd. Nieuwe mogelijkheden ontstaan echter door de nieuwe manieren van communicatie via wifi en via het mobiele telefoonnetwerk (4G en in de nabije toekomst 5G). Gegevens kunnen nu onmiddellijk worden overgedragen naar een centraal systeem en daar worden bewaard of meteen worden verwerkt. Vroeger diende men te wachten tot men de gegevens van een toestel kon uitlezen op een plaats waar een kabel kon geconnecteerd worden. Dit is omslachtig en om beslissingen te nemen soms al veel te laat. Het Internet of Things (IoT) maakt het mogelijk om direct besluiten en acties af te leiden uit doorgestuurde data.

Tijdens de Hannover-beurs in april waren heel wat bedrijven aanwezig die actief IoT-oplossingen ontwikkelen:

  • Enerzijds zien we bedrijven die hun producten intelligent maken en er meer mee doen dan dat ze vroeger deden.
  • Anderzijds zien we ook firma’s die oplossingen aanbieden voor bedrijven die op zoek zijn naar manieren om hun producten intelligenter te maken of de beschikbare data binnen te lezen en hiermee bijkomende taken te verrichten.

Slimme zoutstrooier

Een bedrijf dat zoutstrooitoestellen voor wegen maakt, had zijn zoutstrooier uitgerust met een processor die alle data van het toestel verzamelde: de inhoud van het aanwezige zout, de wegen waarlangs werd gereden, de gestrooide hoeveelheid zout, de toestand van de wegen,... Hierdoor kan bv. de route die de zoutstrooier aflegt berekend worden en zo kan men perfect voorspellen wanneer de zoutvoorraad slinkt en het tijd is om naar de bevoorradingsruimte terug te rijden.

Afbeelding

Tevens werd meteen in kaart gebracht waar het zout werd gestrooid, om op die manier efficiëntie te verhogen en te voorkomen dat bv. tweemaal dezelfde oppervlakte zou worden behandeld. Met andere woorden: de zoutstrooier is nu een bron van informatie die men vroeger niet had. Volgens de fabrikant kan het zoutverbruik met maar liefst 30% verminderd worden en kan de strooitijd aanzienlijk worden geoptimaliseerd. Dit leidt tot heel wat winst m.b.t. kosten en grondstoffen. Ook het personeel kan efficiënter worden ingezet. (AWS IoT)

Dit is slechts één voorbeeld van de vele mogelijkheden van IoT. De technologie zorgt ervoor dat nieuwe businessmodellen kunnen ontstaan en dat toestellen of machines informatie kunnen verstrekken waardoor het gebruik ervan een volledig andere dimensie krijgt. 

Heeft u vragen over hoe u uw product "smarter" kan maken? Neem dan contact op met Alain Wayenberg bij Agoria of Pieter Beyl van Sirris.

Dit is een artikel in het kader van het WAT SLIM-project, ondersteund door VLAIO en uitgevoerd door Agoria en Sirris.

Afbeelding

Was dit artikel nuttig?