LASEA ontwikkelt toestel om chirurgische maskers te desinfecteren | Agoria

LASEA ontwikkelt toestel om chirurgische maskers te desinfecteren

Afbeelding
Gepubliceerd op 21/04/20 door Sibylle Dechamps
Op verzoek van het Waals Gewest heeft Agoria-lidbedrijf LASEA uit Luik tests hervat die 15 jaar geleden werden uitgevoerd op het gebied van desinfectie van chirurgische maskers. In minder dan een maand werden prototypes ontwikkeld waarvan de eerste resultaten heel bemoedigend zijn.

De door LASEA voorgestelde techniek valt onder de methodes voor desinfectie door uv ('ultraviolet germicidal irradiation'). Daarbij wordt een oppervlak bestraald m.b.v. een uv C-bundel met korte golflengte. Uv-straling met korte golflengte is energierijker – de energie-inhoud is omgekeerd evenredig met de golflengte – en wordt toegepast in biologische laboratoria wegens haar kiemdodend effect om onderdelen of toestellen te steriliseren.  De gebruikte doses om virussen zoals het SARS-CoV-2-virus (COVID-19) te inactiveren worden ruimschoots overschreden om te beantwoorden aan de aanbevelingen van het FAGG dat niet alleen een heel sterke virusreductie vraagt maar ook een vergelijkbare reductie wat kiemen (bacteriën) betreft.

Geschiedenis

Zestien jaar geleden werden tests uitgevoerd op verschillende bacteriën en virussen, in samenwerking met het CHU Luik, de ULG en het CODA (Brussel). Aansluitend aan de oproep van het Waals Gewest stelde LASEA voor om zijn onderzoek te hervatten en snel twee prototypes te realiseren waarmee – als de resultaten positief zijn – een bijdrage kan worden geleverd om het tekort aan maskers als gevolg van de COVID-19-epidemie te verhelpen.

Het doel is om een handmatig systeem voor ziekenhuis- of intensieve-zorgafdelingen te valideren waardoor een of meerdere maskers kunnen worden gedesinfecteerd m.b.v. een klein 'tabletop'-toestel. De operator zal de uv-stralingsdosis kunnen programmeren om de productiviteit te optimaliseren naargelang van de stammen die moeten worden behandeld.

LASEA stelt twee technieken voor:

  • Voor het eerste systeem wordt gebruikgemaakt van een lasertoestel van Agoria-lidbedrijf Aseptic Technologies (Gembloux), dat vervolgens wordt aangepast om te beantwoorden aan de plaatselijke behoeften in het kader van het maskertekort. Met het kleine toestel, dat in ziekenhuizen of rusthuizen kan worden geplaatst, kunnen maskers stuksgewijs worden gedesinfecteerd. De behandeling kost minder dan 2 minuten. In die tijd kan de operator het behandelde masker verpakken en een tweede masker voorbereiden op de behandeling.
  • Met het tweede systeem, ontwikkeld in partnership met OPTEC (Bergen), kan een groter aantal maskers per dag worden behandeld. Het idee hier is om een UV C-bron te gebruiken die niet permanent is zoals bij het eerste systeem maar die wordt gegenereerd door een laser. Dit systeem is eerder geschikt voor centrale sterilisatie van maskers.

De tests worden voortgezet en een eerste systeem zal tegen het einde van de maand worden geleverd aan het CHU in Luik.

Met zijn internationale team reikt lidbedrijf LASEA, dat gespecialiseerd is in lasertoepassingen, ook specifieke, industriële en innovatieve oplossingen aan op domeinen zoals automatisering, optica, robotica en visie. Lees het uitgebreide perscommuniqué 

Afbeelding
.


Strijd tegen het coronavirus: inspirerende initiatieven

In deze COVID-19-crisis zien bij onze lidbedrijven en andere organisaties tal van initiatieven het licht, om de epidemie te bestrijden, het verzorgend personeel en de maatschappij in haar geheel te ondersteunen of nog om de continuïteit van het werk te verzekeren.

Ontdek die initiatieven hier

Was dit artikel nuttig?