Belgische voedingsmachinebouwers werken mee aan pilootfabriek voor Vlaamse voedingsindustrie | Agoria

Belgische voedingsmachinebouwers werken mee aan pilootfabriek voor Vlaamse voedingsindustrie

Gepubliceerd op 08/05/12 door Stijn Pauwels
Een groep van 25 technologieontwikkelaars uit de machinebouw en de sector industrial automation heeft onlangs de Food Pilot bezocht, een pilootfabriek voor de Vlaamse voedingsindustrie. Deze fabriek is een met IWT-geld gefinancierd initiatief van het ILVO (Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek) en Flanders’ Food (competentiepool Vlaamse voedingsindustrie Fevia Vlaanderen).

Food Pilot

De Food Pilot geeft voedingsbedrijven, kennisinstellingen en technologiebedrijven de kans om nieuwe producten en processen te testen. Nieuwe voedingsproducten kunnen er op semi-industriële schaal worden geproduceerd in kleine loten, zonder dat de voedingsproducent zijn eigen lijnen moet stilleggen.

Technologiebedrijven kunnen er nieuwe processen testen onder een brede waaier van condities. De pilootfabriek heeft de doelstelling om meer open innovatie te introduceren in deze eerder conservatieve industrie. Door de Food Pilot in de gebouwen van het ILVO onder te brengen, is wetenschappelijke begeleiding van de experimenten/proeven door voedingstechnologen verzekerd. De Food Pilot heeft zich al heel wat technologieën aangeschaft, onder meer van Agoria-leden zoals JBT en Packo Inox. Raadpleeg hier een overzicht van de beschikbare technologieën 
Afbeelding
. De Food Pilot is overigens nog steeds op zoek naar technologie.

Hygiënisch ontwerp

Na de rondleiding kregen de deelnemers ook twee presentaties over het hygiënisch ontwerp van installaties voor de voedingsindustrie.

  • Xavier Van Aelst (BoschRexroth) deelde tips&tricks voor het afschermen van elektronica en pneumatica tegen vocht en chemisch invasieve bestanddelen (o.a. zure en basische milieus). Hij gaf ook een overzicht van de geldende ISO- en DIN-normen en EHEDG-richtsnoeren voor installaties die in rechtstreeks contact, in spatcontact en niet in contact

De rest is gereserveerd voor Agoria leden