Belgische textielmachinebouw bezoekt grootste textielonderzoeksinstituut van Europa | Agoria

Belgische textielmachinebouw bezoekt grootste textielonderzoeksinstituut van Europa

Gepubliceerd op 05/05/11 door Stijn Pauwels
Op 7 april jl. heeft een delegatie van de Belgische textielmachinebouw een werkbezoek gebracht aan de grootste onderzoeksinstelling voor textiel en textielmachinebouw van Europa.

Het Deutsche Institute für Textil- und Faserforschung Denkendorf (DITF) in Denkendorf bij Stuttgart zijn een onderzoekscluster van ruim 25.000 m² waar meer dan 300 onderzoekers werken. Het cluster omvat drie onderzoeksinstellingen:

  • Institut für Textil- und Verfahrenstechnik Denkendorf (ITV)
  • Institut für Textilchemie- und Chemiefasern Denkendorf (ITCF)
  • Zentrum für Management Research (DITF-MR)

De DITF-centra onderzoeken de volledige keten: van molecule over garens tot textielproducten en van ideeën tot marktrijpe producten. In deze centra zijn competenties aanwezig op het gebied van scheikunde, materiaalkunde, procestechnologie, mechanica en management.

De Belgische delegatie werd verwelkomd door Prof. H. Planck, de CEO van het DITF. Als directeur van het ITV lichtte hij ook de activiteiten van dat centrum met betrekking tot vezel- en garentechnologie, filament vezel/garens en nanotechnologie toe.

Hij gaf ons ook een overzicht van de nieuwe producten die in samenwerking met biologen werden ontwikkeld in het nieuwe domein van de 'bionics'. Voorbeelden daarvan zijn:

  • extreem hydrofiele stoffen om zwemmers op het water te laten zweven (naar het voorbeeld van insecten die op water ‘lopen’),
  • filtratietexturen om water te winnen uit vochtige lucht, 
  • lichtgewicht materialen die uiterst sterk zijn (gebaseerd op de celstructuren van planten).

Daarnaast mocht onze delegatie ook presentaties bijwonen over filament garentechnologie, weeftechnologie, oppervlaktebehandelingstechnologie, filtratietechnologie en nieuwe managementconcepten.

Na de lunch werd de delegatie uitgenodigd voor een rondleiding in het instituut en de laboratoria. Tijdens dit bezoek gaven

De rest is gereserveerd voor Agoria leden