Transformatie Networked Factory: co-creatie met externe partijen loont | Agoria

Transformatie Networked Factory: co-creatie met externe partijen loont

Afbeelding
Gepubliceerd op 02/06/20 door Sibylle Dechamps
In deze artikelreeks stellen we u de 7 essentiële transformatiedomeinen voor die een rol spelen bij het door Agoria en Sirris ontwikkelde 'Factory of the Future'-traject. We vervolgen met de Networked Factory-transformatie en richten ons binnen dit domein specifiek op het thema van Partnership-driven innovation.

Interne en externe kennis combineren

Vandaag de dag verandert de marktomgeving met een ongekende snelheid, mede door de toename aan innovatie en disruptie. Dit betekent dat traditionele ondernemingen hun manier van zakendoen steeds vaker moeten her-uitvinden. Om in dit complex veranderingsproces succesvol te zijn, is het van fundamenteel belang om ook de innovatiekracht van externe partners in uw bedrijfsvoering op te nemen.

Het gaat met andere woorden om innovatienetwerken die door de fabriek actief gebruikt worden als een manier om zowel interne als externe kennis te combineren om zo de positie van innovatieleider te bereiken. Wij illustreren dit graag met een recent gerealiseerd praktijkvoorbeeld van Duracell, Thomas More hogeschool en Ometa.

 

Jaarlijks doet de IT-Factory van Thomas More Kempen enkele projecten om Industrie 4.0 helpen vorm te geven. In de IT-Factory studeren zowel bachelors elektronica-ICT als  bachelors toegepaste informatica. De laatstejaars uit de richtingen: Internet of Things, Cloud & Cyber Security, Application development en Businsess Intelligence werken samen in gemixte teams om een 'real live'-probleem op te lossen.

Afbeelding

 

Dit jaar werden 6 projecten uitgevoerd met ongeveer 120 IT-studenten in samenwerking met volgende bedrijven (alfabetisch): 3 IT, Dover Fueling, IMEC, Duracell/Ometa, Ordina en PCfruit. Op elke opdracht werken 4 concurrerende teams van 5 à 6 studenten en de opdrachtgevers mogen de beste ideeën laten uitwerken in een Proof of Concept.

Graag bespreken we een geslaagde PoC (Proof of Concept) van een team dat samen met Ometa voor Duracell een Smart Notification systeem heeft opgezet.

Afbeelding

De aanleiding van deze opdracht was dat elk productieproces op onverwachte tijdstippen een ingreep van een operator verwacht. Dit kan zijn dat een filter verstopt is of dat er ergens een ophoping in het productieproces ontstaat. Dit wordt vaak opgevangen door regelmatig eens een kijkje te gaan nemen of alles nog normaal is.

Afbeelding

Het idee was om met sensoren en PLC's deze informatie van het productieproces te verzamelen en met OPC-UA door te sturen naar een achterliggend platform, in ons voorbeeld is dat het Ometa Framework. Hier kan je dan triggers instellen die een melding sturen via AMQP naar een service bus met een 'information broker'. Voor dit project werd er gekozen voor RabbitMQ. Een operator met een smartphone kan zich eerst abonneren op één of meerdere kanalen en krijgt dan deze informatie naar zijn smart device gepusht. Zodra het incident verholpen is, kan de operator de melding als opgelost uitvinken en het achterliggend systeem verwijdert de melding uit de queue en zo weet iedereen dat het probleem verholpen is.

Wilt u meer weten over de technische implementatie van deze Proof of Concept voor Duracell? Bekijk deze video:

 

Partnership driven innovation  is een van de onderdelen van de Networked Factory-transformatie die in de FoF Scan wordt geëvalueerd. Wilt u weten waar uw bedrijf staat in het transformatietraject tot fabriek van de toekomst?
Vul de ADMA FoF Scan in (European Advanced Manufacturing Support Centre waarvan Agoria en Sirris partners zijn).

Wil u meer weten over de valkuilen en kansen bij de keuze van een geschikte partner voor R&D-samenwerkingen? Wij bieden u graag de resultaten van een recent onderzoek aan.

Een artikel geschreven ism Eric Pauwels, Thomas More Kempen
Was dit artikel nuttig?