AVR wint de "ICT Project of the Year" award van Data News | Agoria

AVR wint de "ICT Project of the Year" award van Data News

Afbeelding
Gepubliceerd op 05/12/18 door Jelle Hoedemaekers
Lidbedrijf AVR heeft recent de award gewonnen voor ICT/Digital Project of the Year van Datanews, specifiek binnen de categorie kleinere projecten. We hadden de kans om te spreken met Koen Uyttenhove, IoT Manager bij AVR over wat dit project precies inhoudt.

AVR is een internationale speler in de landbouwsector. Ze hebben jarenlange ervaring in het bouwen van aardappel rooiers, aardappel planters & inschuur-materiaal. Zoals in alle sectoren wordt ook de landbouw sector geconfronteerd met digitalisering om de uitdagingen te kunnen aanpakken. Hier zet AVR sterk op in, om zo een meerwaarde te kunnen leveren voor zijn klanten (landbouwers, dealers en loonwerkers).  

Afbeelding
Koen Uyttenhove is IOT Manager bij AVR, een nieuwe rol binnen AVR, waarin hij projecten opstart en begeleidt rondom slimme landbouw(-machines) gebaseerd op data van machines & sensoren.

Zou je misschien even kunnen toelichten wat AVR Connect precies inhoudt?

AVR Connect is eigenlijk de verzamelnaam die we geven aan al onze digitale toepassingen waarin we data gebruiken komende van onze machines in het veld. AVR Connect is een software platform waarin we data visualiseren komende van allerlei sensoren op de AVR machines. Van deze data maken we informatie waarmee onze klanten geholpen worden.

Afbeelding

Zo wordt bijvoorbeeld opbrengstdata van de oogst verzameld, die dan visueel op een detailkaart weergegeven wordt zodat de boer zeer nauwkeurig de efficiëntie op zijn veld kan weten. Hij kan dit dan gebruiken om  later extra te bemesten of sproeien in de toekomst.

Ook worden allerlei machine data geregistreerd, zoals bijvoorbeeld het vermogen en verbruik van de motor. Deze data kan dan weer veel zeggen over de werk condities, alsook de dealers helpen  bij het analyseren van de machine en het helpen van de landbouwers bij probleemanalyse.

Verder wordt bijvoorbeeld ook nog via GPS de machine constant gevolgd, dit is zeer nuttig voor fleet management en voor loonwerkers die dan hun facturatie kunnen verfijnen.

Dit zijn lang niet alle toepassingen, maar het schetst wel een beeld waar we mee bezig zijn. Deze toepassingen zijn zeer nuttig op hun eigen, maar als ze allemaal samen gecombineerd worden verhoogt dit hun toegevoegde waarde enorm.

Ook willen we deze data, die eigendom is van de landbouwer, gaan delen met andere spelers in de keten om bepaalde processen te verbeteren.

Is dit iets wat al standaard in jullie machines aangeboden wordt?

Momenteel zitten deze toepassingen nog in de testfase bij een aantal klanten van AVR. Ze zijn geïnstalleerd op de machines van enkele boeren zodat we zelf nog ervaring ermee kunnen opdoen en kijken of ze onze verwachtingen kunnen inlossen. Ook willen we klanten betrekken in de verdere uitwerking van AVR CONNECT.

De eerste reacties zijn in ieder geval heel positief, en we kijken er naar uit om dit in productie te brengen en nog meer zaken te ontwikkelen.

Op welke manier creëert dit een meerwaarde?

Het mooie aan deze toepassingen is dat ze op verschillende niveaus hun waarde bijbrengen. De boeren kunnen hun opbrengst optimaliseren en hun kosten doen dalen omdat ze heel gericht kunnen bemesten en sproeien. De dealers kunnen door de beschikbaarheid van de machine data hun service optimaliseren en indien er een probleem optreed dit enorm snel verhelpen. Voor ons helpt dit enorm om het gebruik van de machines te analyseren zodat we fouten snel kunnen detecteren en onze machines nog beter ontwikkelen naar de toekomst.

Wat waren de grote moeilijkheden tijdens het ontwikkelen van dit project?

Het moeilijkste was om alles van het testlabo naar het veld te krijgen. In een testlabo werkt alles in een propere gecontroleerde omgeving, maar eens dat we dit op een werkende machine zetten treden er toch wat problemen op. De boeren werken sowieso al in condities met veel modder en water, maar ze werken ook door weer en wind. De systemen die we ontwikkelen moeten dus voldoende robuust zijn om zelfs de zwaarste condities te kunnen weerstaan.

Verder is er ook nog altijd een gemengd gevoel bij de boeren over het gebruik van data. In het verleden is hier door sommige bedrijven gebruik van gemaakt. Wij willen de boeren duidelijk maken dat de data die ze genereren een bepaalde waarde heeft voor andere spelers in de aardappel keten. Die waarde moet op een of andere manier terugvloeien naar hun. Hier ondernemen we actie in door een duidelijke communicatie, maar dit heeft nog wat tijd en sensibilisering nodig.

Waarom denken jullie dat de award naar jullie project is gegaan?

Het is een project wat twee werelden die niet direct veel gemeen hebben samenbrengt. Als je aan aardappelen denkt is ICT & cloud niet het eerste waar de aandacht naar toe gaat.

Ons project brengt de digitale wereld dichter naar de landbouw, wat in de toekomst nodig gaat zijn om concurrentieel te blijven met andere landen en tegelijk ook om te verzekeren dat we aan onze eigen noden kunnen voorzien. Ik denk dat het deze gedachte was die de jury overtuigd heeft. Landbouw (en zeker aardappel akkerbouw) blijft in België van enorm groot belang, dit is historisch iets waar we veel expertise in hebben en het is een sector die we moeten bewaren en verder ontwikkelen.

Hartelijk dank voor het interview, en veel succes met de implementatie van het project! 

In deze projecten wordt gebruik gemaakt van recente ontwikkelingen binnen de IOT wereld (communicatie, cloud, edge computing).

Vind uw digitale dienstverleners

Bij de digitalisatie van uw onderneming is het niet altijd evident om de juiste gespecialiseerde leveranciers te vinden. Met onze tool DigiConnect vindt u in een handomdraai de perfecte contacten voor uw digitale transformatie. Probeer het zelf!

Ontdek DigiConnect!
Was dit artikel nuttig?