Checklist bij de keuze van de juiste Talentscan | Agoria

Checklist bij de keuze van de juiste Talentscan

Gepubliceerd op 16/12/20
Welke praktische vragen moet je je stellen bij de selectie van de juiste talentscan? Ontdek de checklist hier.
En waar het allemaal om draait: het talentonderzoek! Zijn er na het gebruik meerdere ontwikkelingen en groeiperspectieven beschikbaar voor de medewerker? 08 Liever een breed perspectief dan een te smal besluit Is de scan breed genoeg of moeten meerdere scans ingezet worden om het potentieel van de medewerker te meten? 07 Wederzijdse verwachtingen: hebben we het daar al over gehad? Is voor de betrokken medewerker duidelijk met welk doel, vanuit welke visie en met welk perspectief in het vooruitzicht een scan wordt ingezet? 06 Richt je blik op de horizon! Waar gaan we naar toe en hoe geraken we daar? Welke follow up is bij de scan vereist? En is dat geborgd in het HR beleid van de organisatie? 05 Zorg voor de juiste expertise en inbedding Vereist het gebruik van de scan voorkennis en training van HR en leidinggevenden, of heeft u de ondersteuning van een expert nodig? 04 Ziet er mooi uit, maar let op: schijn kan bedriegen! Beschikt u over een handleiding en wordt daarin voldoende beschreven wat de betrouwbaarheid en de onderbouwing van de scan is? 03 Meten wat je wilt weten! Wat, wanneer en hoe? Weet u met welk doel u een talentscan wilt inzetten? En wat wilt u precies meten? 02 Talent opsporen & ontwikkelen in uw organisatie: Wat is uw visie hierop? Wat is de visie op talent van uw organisatie, en is het voor uw organisatie helder welke talenten u wil aantrekken en ontwikkelen? 01

 

Om u als bedrijf voor te bereiden op de evoluties op de arbeidsmarkt, kent u ongetwijfeld graag de skills en talenten van uw medewerkers. Waar zit nog extra potentieel en welk groeipad kunnen we samen uitstippelen?

Om die vraag te beantwoorden, kan u overwegen om uw medewerkers een talentscan aan te bieden. Een talentscan is immers gericht op het meten van 'talent'. Talent is hierbij een eigenschap van een persoon die, als het in de juiste context wordt ontwikkeld en ingezet, leidt tot plezier, voldoening en excellente prestaties (Thunnissen, 2017).

Maar er zijn zoveel scans op de markt beschikbaar, hoe kiest u nu de juiste scan? Bovenstaande checklist stelt u in staat om uzelf de juiste vragen te stellen en een talentscan uit te kiezen die geschikt zal zijn voor het doel dat u voor ogen heeft.

Indien u meer informatie wenst over een bepaalde check, klikt u erop en wordt meer informatie zichtbaar.

Om uw zoektocht naar een geschikte scan nog te vergemakkelijken, heef Agoria het lectoraat Dynamische Talentinterventies van Fontys Hogeschool HRM en Toegepaste Psychologie benaderd om voor 9 veelgebruikte talentscans op de Belgische markt een vergelijkend onderzoek te doen naar hetgeen ze meten, hoe goed zij dat doen en wat de praktische bruikbaarheid is van de scans.

Lees hier het volledige vergelijkende onderzoek van 9 veelgebruikte talentscans op de Belgische markt

Legt u graag de resultaten van twee veelgebruikte scans uit het rapport naast elkaar, maak dan gebruik van volgende handige tool.Creative commons and Fontys Logo

Was dit artikel nuttig?