Meer dan 155.000 ton afval wacht: oproep aan privéspelers | Agoria

Meer dan 155.000 ton afval wacht: oproep aan privéspelers

Afbeelding
Gepubliceerd op 13/08/21 door Nele Laus
Dit is het eerste cijfer dat minister Tellier heeft bekendgemaakt over de hoeveelheid afval die de overstromingen in juli 2021 hebben veroorzaakt. De vraag is nu hoe we al dat gemengde afval kunnen wegwerken.

En dat is nog maar het begin, want het genoemde cijfer houdt geen rekening met de meegespoelde grond en het afval langs de waterkant dat zal worden opgeruimd in het kader van Solidarité Propreté Inondation, een schoonmaakactie van de vzw Be WaPP op voorstel van de minister van Milieu, Céline Tellier.

Het afval is momenteel verzameld op verschillende plaatsen, o.a. op het buiten gebruik gestelde weggedeelte van de A601-autoweg in Herstal.
De Waalse regering heeft besloten om het afval als gevolg van de overstromingen prioritair te verwerken en daarbij zo veel mogelijk te sorteren.

Dat is geen sinecure aangezien de bergen afval allerlei fracties door mekaar bevatten.

Gelukkig is niet gekozen voor het scenario om alle afval onder de grond te stoppen, behalve voor het afval op de site van Wéhiret omdat dit heel wat overlast met zich meebrengt.

Er zullen dus verschillende methodes moeten worden gecombineerd om het afval maximaal te sorteren en te recyclen.

Daarvoor is de medewerking van privéspelers nodig. 

Bent u actief op dat domein en/of beschikt u over technologieën om beter te kunnen sorteren? Neem dan contact op met isabel.zaghet@agoria.be (Wallonië) of patrick.vandenbossche@agoria.be (Vlaanderen).
Was dit artikel nuttig?