Verwarmen met hout en pellets in dezelfde kachel, kan dat? 'Nooit meer twijfelen!' | Agoria

Verwarmen met hout en pellets in dezelfde kachel, kan dat? 'Nooit meer twijfelen!'

Afbeelding
Gepubliceerd op 18/02/21 door Guy Gommeren
Een combikachel of hybride kachel biedt de voordelen van twee verschillende verwarmingsmethoden ineen, hout en pellets. Ze zorgt voor klassiek vuur met hout, maar biedt tegelijk alle voordelen van pellets.

Voor iedereen die geen besluit kan of wil nemen, is een combikachel helemaal geschikt: je hoort aan de ene kant het knisperend houtvuur en voelt de behaaglijke warmte, terwijl je tegelijkertijd profiteert van de gebruiksvriendelijkheid van een pelletkachel. Wil je tussen brandhout en pellets wisselen, dan hoef je de kachel niet anders in te stellen.

 

Afbeelding

Er bestaan op de markt grosso modo 2 soorten combikachels:

  • de manuele combikachel die volledig stroomloos werkt en waar alles door de gebruiker manueel wordt uitgevoerd;
  • en de automatische combikachel die zelf omschakelt tussen hout en pellets.

Hoe werkt een combikachel?

De manuele combikachel (zonder elektriciteit)

Bij de manuele toestellen kan je zelf de pellets of houtblokken ontsteken. Je behoudt dus alle charmes van een houtkachel, maar verhoogt je comfort door het gebruik van pellets die je zelf in de vuurhaard steekt of bijvult. Het ontsteken van de pellets gebeurd in dit geval met een aanmaakblokje. De luchtregeling van zowel houtverbranding als pelletverbranding gebeurt dan door de gebruiker. Het grote voordeel is dat deze manuele combikachels volledig stroomloos werken, zowel met pellets als met hout.

Meer comfort met automatische combikachel

Wil je nog meer comfort, dan zijn er ook een aantal automatisch gestuurde combikachels. Ook daarbij heb je altijd de keuze om met hout of pellets te verwarmen. Het grote verschil zit hem in de programmatiemogelijkheden met pellets. De pelletvoorraad kan opgevuld worden tot bv. 30 kg pellets en het ontsteken gebeurt automatisch op het tijdstip dat jij wenst, of zelfs op basis van een gewenste temperatuur in de woning. Dit maakt het mogelijk om uw combikachel als hoofdverwarming te gebruiken in een bepaalde ruimte of in de hele woning. Sommige toestellen kunnen zelfs via een app of internet aangestuurd worden door de gebruiker. Bij dergelijke kachels kan je op gelijk welk ogenblik, zonder manuele tussenkomst, omschakelen naar een houtkachel. Je vult aan met enkele houtblokken bovenop de pelletverbranding, en dan zal de kachel zichzelf omschakelen van pelletkachel naar houtkachel.

Verwarmen met hout vergt wat meer toewijding, omdat je dan goed in de gaten moet houden wanneer je een nieuw houtblok moet bijleggen. Maar langs de andere kant kan je het knetterende geluid van echt hout met niets anders vergelijken en blijft de vlam van hout uiteindelijk de meest charmante.

Met de combikachel combineer je die twee grootste voordelen: het comfort en een mooie vlam. Je kan kiezen met welke brandstof je begint.  

Dit artikel is onderdeel van een reeks blogposts waarmee de leden van onze bedrijvengroep Agoria-CIV de kachelliefhebbers in Vlaanderen willen informeren over de verschillende mogelijkheden en beschikbare technologieën voor duurzame huishoudelijke houtverwarming. Sensibilisering is een belangrijke stap om de doelstellingen van de Green Deal ‘Huishoudelijke houtverwarming’ te kunnen realiseren. Agoria, het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid en 22 andere partners willen met die Green Deal hun steentje bijdragen om de impact van huishoudelijke houtverwarming op de luchtkwaliteit in Vlaanderen drastisch te verminderen.

Lees ook: 

Was dit artikel nuttig?