Performante kachels en haarden: pure ontspanning | Agoria

Performante kachels en haarden: pure ontspanning

Afbeelding
Gepubliceerd op 21/01/21 door Guy Gommeren
Vraag aan mensen hoe ze zich een gezellige winteravond voorstellen. Wedden dat bij velen het sfeervol samenzitten rond een écht haardvuur op de eerste plaats staat? Vuur is een van onze natuurelementen. Tegelijk krachtig en tóch romantisch. Rond vuur komen we tot rust, wisselen we gedachten en verhalen uit. Met een houthaard brengen mensen wereldwijd natuurlijke warmte in hun woning. Letterlijk, maar ook figuurlijk.

Naast de warmtebron is een houthaard vandaag voor vele mensen bovenal een sfeerschepper in hun interieur. Gezellig samenzijn rond het vuur, een muziekje op de achtergrond, een lekkere wijn erbij. Vooral in het drukke leven van vandaag hebben mensen nood aan dergelijke rustmomenten. 

Niemand blijft immers onbewogen bij vuur. Zo is het effect en het gevoel van de behaaglijke stralingswarmte met geen enkele andere warmte te vergelijken. Daarnaast zijn de speelse vlammen continue veranderlijk waardoor vuur nooit gaat vervelen. Je kan perfect een hele avond in de vlammen staren. De zorgt voor de beleving van een kampvuur, in je eigen woonkamer. 

Enkele tips om een houthaard in je interieur te integreren:

  • Kies vandaag altijd voor een moderne, milieuvriendelijke en gesloten haard.
  • Landelijke afwerkingen zijn mogelijk, maar je kan ook perfect voor een strak, minimalistisch design gaan.
  • Voor elk interieur bestaat er een gepaste haard, zowel qua stijl als qua afmeting.
  • Maak van je haard een blikvanger in je ruimte. Maak gebruik van een contrasterende kleur met andere muren, of durf te experimenteren met mooie, natuurlijke materialen zoals hout of natuursteen.
  • Integreer een houtopslagruimte in de haardwand. Je zorgt hierdoor meteen voor een warme uitstraling en je hoeft geen losse houtmand te plaatsen. Da’s makkelijk én strak. 

Lees ook: 

Dit artikel is onderdeel van een reeks blogposts waarmee de leden van onze bedrijvengroep Agoria-CIV de kachelliefhebbers in Vlaanderen willen informeren over de verschillende mogelijkheden en beschikbare technologieën voor duurzame huishoudelijke houtverwarming. Sensibilisering is een belangrijke stap om de doelstellingen van de Green Deal ‘Huishoudelijke houtverwarming’ te kunnen realiseren. Agoria, het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid en 22 andere partners willen met die Green Deal hun steentje bijdragen om de impact van huishoudelijke houtverwarming op de luchtkwaliteit in Vlaanderen drastisch te verminderen.

Was dit artikel nuttig?